Journalisten en hulpverleners hebben voortaan toestemming nodig om naar 'terreurgebied' af te reizen
Nederlandse journalisten en hulpverleners die naar een 'terreurgebied' afreizen, moeten voortaan eerst toestemming vragen aan het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een wet die dit regelt, is gisteravond laat aangenomen door de Tweede Kamer. Met deze wet wil de Nederlandse staat Syriëgangers beter aan kunnen pakken die onder valse voorwendsels afreizen naar 'terreurgebied'.
Oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen is geregeld in 'terreurgebied' en vindt dit een gevaarlijke wet. Melissen heeft vooral praktische en principiële bezwaren tegen deze wet. Het past niet in de werkwijze van een oorlogsjournalist die vaak snel en discreet moet werken omdat het anders gevaarlijk wordt. Maar ook de persvrijheid is een punt. 'De overheid moet niet bepalen waar ik heen ga, dat bepaal ik zelf', zegt de oorlogsjournalist.
De overheid wil met deze wet Syriëgangers tegenhouden die claimen dat ze als hulpverlener of journalist naar 'terreurgebied' trekken. Daar heeft de overheid nu al genoeg mogelijkheden om Syriëgangers op te pakken, vindt Melissen. Zo zou de overheid de straffen kunnen opschroeven voor mensen die zich in dat soort gebieden begeven zonder valabele redenen.
Definitiekwestie
Daarnaast vreest hij een definitiekwestie elke keer als een echte journalist naar gevaarlijke gebieden wil trekken. 'Want wat is terreurgebied? Het grondgebied van Islamitische Staat was duidelijker, maar wat doe je met Gaza waar Hamas de baas is, Libanon of PKK-gebied?' Dan liever andersom zegt Melissen, 'bewijs dan maar dat ik daar niet geweest ben als journalist.'
Raad van State
Ook de Raad van State vindt deze wet niet nodig. En dus vestigt Melissen zijn hoop op een uitspraak van de Raad van State die misschien iets aan deze wet zal kunnen doen. 'Ik vind niet dat een rechtstaat op deze manier moet omgaan met journalisten.'
LUISTER OOK