Politiek16 sep '19 17:08

Ambtenaren hebben mogelijk onderzoek naar functioneren Belastingdienst gedwarsboomd

Auteur: BNR Webredactie

Het Ministerie van Financiën heeft ingegrepen in een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de Belastingdienst. En dat onderzoek, dat kwam nou juist omdat de Belastingdienst documenten achter bleef houden. Nu moet worden gekeken naar wie schrijfrechten had over die documenten, maar die informatie is door ambtenaren uit het onderzoek verwijderd.

Ook al wordt het onderzoek onafhankelijk uitgevoerd, als je afhankelijk bent van ambtenaren om toegang te krijgen tot documenten dan kan er gestuurd worden, zegt Renske Leijten, Tweede Kamerlid van de SP. 'In dit geval zien we dat in een conceptadvies is gezegd: we halen de autorisaties, diegenen die die rapporten opstelden, konden wijzigen of beslissingen namen, eruit.' En dat zou gebeurd zijn omdat die aanbeveling openbaar konden worden gemaakt.

Vertrouwen

Leijten deed afgelopen zomer onderzoek naar andere situaties van het stopzetten en het bestempelen van mensen als fraudeur. 'Daar kwam een beeld uit dat dit bij de Belastingdienst veel breder gebeurt dan enkel bij dit fraudeonderzoek, waarover we nu zoveel informatie hebben', zegt Leijten. De minister heeft dat onderzoek aangenomen en verzekerd dat hij er iets aan zou doen. Maar dan kwam hij met het nieuws dat alles uiteindelijk wel in orde lijkt, 'dat zorgt dat het vertrouwen afbrokkelt', zegt Renske Leijten.

Geen bewijs

In 2014 zette de belastingdienst de kinderopvangtoeslag van een grote groep ouders stop. Zij zouden volgens de dienst hebben gefraudeerd. Daarom moesten ze grote sommen geld terugbetalen. Er bleek echter geen bewijs te zijn voor deze fraude. Desondanks heeft de fiscus bij duizenden ouders doorgeprocedeerd en zo bleek vorig jaar bewust informatie achtergehouden in deze rechtszaken. Daarom werd opdracht gegeven om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Maar ambtenaren hebben documenten gewijzigd, verplaatst of verwijderd. Nu moet worden gekeken naar wie schrijfrechten had over die documenten, maar die informatie is door ambtenaren uit het onderzoek verwijderd.

LUISTER OOK: Kinderopvangtoeslag-affaire veel groter dan gedacht

LUISTER OOK: 'Belastingdienst moet gezinnen compenseren'

Ambtenaren hebben documenten gewijzigd, verplaatst of verwijderd.
Ambtenaren hebben documenten gewijzigd, verplaatst of verwijderd. (ANP JEROEN JUMELET)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen