Politiek18 sep '19 12:01Aangepast op 18 sep '19 15:39

Algemene Politieke Beschouwingen

Auteur: BNR Webredactie

Was Prinsjesdag vooral ceremonieel van karakter, vanaf 10.30 uur zijn de Algemene Politieke Beschouwingen waarin de vertegenwoordigers van de politieke partijen reageren op de door de regering geslagen piketpaaltjes.

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen een parlementair onderzoek naar overheidsinstanties als het UWV, de Belastingdienst, DUO en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Die zijn volgens hen te vaak onbereikbaar voor burgers wat het vertrouwen in de overheid schaadt. Fractievoorzitters Heerma en Segers zullen straks bij de Algemene Beschouwingen vragen om de complexiteit te onderzoeken alsmede de eigen rol van de Tweede Kamer.

Politiek verslaggever Laurens Boven sprak met fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. 'De burger moet terecht kunnen bij de overheid en goed behandeld worden.' Desgevraagd zegt Segers te geloven dat er brede steun is voor het voorstel al heeft hij het nog niet nagevraagd.

De VVD is bereid te kijken naar de mogelijkheid om extra geld uit te trekken om het lerarentekort in het onderwijs te ondervangen. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tegen PvdA-leider Lodewijk Asscher, die samen met de VVD zegt te willen strijden voor meer geld om dit probleem aan te pakken.

( )

Dijkhoff is er echter niet zeker van dat meer geld het probleem oplost - hij vreest dat het complexer ligt en dat volgend jaar dezelfde klachten weer te horen zijn wanneer blijkt dat het niet leidt tot een verlaging van werkdruk of meer personeel. Naar specifieke zaken die wel met geld op te lossen zijn, wil de VVD wel kijken.

Asscher liet op Prinsjesdag al weten meer geld voor onderwijs te willen zien. 'U zoekt naar draagvak, neem ik aan? Hier ligt het.' Asscher wees Dijkhoff er expliciet op dat dit kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

10.30 De eerste spreker is Geert Wilders van de PVV. Wilders gebruikt een flink deel van zijn spreektijd om zijn proces in de 'minder-Marokkanen-zaak' onder de aandacht te brengen. Hij noemt het een corrupt, politiek proces en beschuldigt minister Grapperhaus ervan de Kamer verkeerd te hebben geïnformeerd.

Ook pleit Wilders voor de-islamitisering en voor intrekking van overheidssubsidies aan islamitische scholen die vinden dat mensen met een ander geloof de doodstraf verdienen. Andere onderwerpen die Wilders aandraagt: Nederland moet uit de EU en het kabinet moet de aandelen die de Nederlandse Staat nog heeft verkopen en teruggegeven aan de belastingbetaler.

( ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen