Politiek24 sep '19 16:44

Den Haag in rep en roer om Van Haga's zetel

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte dreigt een minderheidskabinet te krijgen na het vertrek van VVD-Kamerlid Wybren Van Haga. Die werd vandaag na een lange vergadering de fractie uitgezet door VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff. 'Het is spannend wat er met Haga's zetel gaat gebeuren,' zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Luister ook: Van Haga uit de fractie gezet

Van Haga heeft zich volgens Dijkhoff niet gehouden aan afspraken over het strikt gescheiden houden van het Kamerlidmaatschap en zijn bezigheden als huurbaas. Van Haga zelf vindt het verschrikkelijk, zegt zeer aangeslagen te zijn en er een nacht over te willen slapen. Volgens Van Haga werd hij gechanteerd door een huurder, waardoor hij wel moest ingrijpen. Hij is zich aan het beraden over wat hij doet met zijn zetel.

Zetel van Van Haga is achilleshiel Kabinet Rutte

Mocht Van Haga zijn zetel meenemen, dan is de coalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer kwijt. 'Het zijn twee verhalen: Van Haga zegt een slachtoffer te zijn, de VVD zegt dat Van Haga zich niet aan de afspraken heeft gehouden', zegt Van Leeuwen.

Dijkhoff zegt te hopen dat Van Haga 'de juiste keuze maakt' en zijn zetel teruggeeft. Coalitiegenoot Gert-Jan Segers noemt het pijnlijk, de PvdA ruikt bloed, wil opheldering en heeft een debat aangevraagd. Voor dat debat was echter nog geen steun. Het is zaak eerst te weten wat Van Haga met z'n zetel doet.

Wybren van Haga nadat hij zojuist uit de VVD fractie is gezet
Wybren van Haga nadat hij zojuist uit de VVD fractie is gezet (ANP BART MAAT)

Gerelateerde artikelen