Politiek30 sep '19 16:34Aangepast op 30 sep '19 17:59

Minister Blok loopt vast met Chinastrategie

Auteur: BNR Webredactie

Stef Blok mag weer van voor af aan beginnen met het schrijven van een China strategie. De minister van Buitenlandse Zaken kreeg in de Tweede Kamer de wind van voren omdat hij in het hoofdstuk over mensenrechten nauwelijks concreet wordt. Maar liefst drie coalitiepartijen en een flink deel van de oppositie keerden zich tegen Blok, maar die wilde geen millimeter wijken, zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

De Nederlandse regering vraagt zich af hoe ze moet omgaan met een land dat volkeren onderdrukt, geen internetvrijheid kent en de doodstraf hanteert. Op die vragen had de Chinastrategie volgens de Tweede Kamer antwoord moeten geven, maar Blok kwam niet verder dan opsomming van waar we tegenaan lopen. Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA): 'De Tweede Kamer vroeg om een strategie, maar kreeg een niksige nota'.

Volgens Blok zelf moet Nederland met andere EU-landen samenwerken om effectief op te kunnen treden. 'Maatregelen die andere landen niet volgen, hebben geen effect in China maar zijn wel schadelijk voor Nederlandse bedrijven'. Volgens verslaggever Laurens Boven draait het uit op een meningsverschil tussen Blok en de Kamer.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (rechts).
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (rechts). ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen