Politiek7 okt '19 17:11

VN-gezant uit felle kritiek op racisme bij Nederlandse politie

Auteur: BNR Webredactie

Felle kritiek van de Verenigde Naties op de Nederlandse politie. Etnisch profileren is gemeengoed bij de politie en de marechaussee. De speciale anti-racisme gezant van de VN Tendayi Achiume is op missie in Nederland en sprak met politiek verslaggever Laurens Boven.

Aangemoedigd misbruik

In het rapport van Achiume staat: ‘De politie gebruikt de bevoegdheden om mensen aan te houden en te doorzoeken disproportioneel bij minderheden. En politieagenten worden aangemoedigd om hun bevoegdheden te misbruiken vanwege slecht functionerend toezicht op hun werk.' Dat zegt Achiume ook voor de microfoon van BNR.

Vertrouwen

Volgens Achiume moet het kabinet zo snel mogelijk ingrijpen. Ze wijst erop dat minderheden in Nederland een veel lager vertrouwen in de politie hebben dan in vergelijkbare landen. De politie zou gegevens moeten gaan verzamelen over wanneer agenten wie aanhouden. En er moet een strategie komen om etnisch profileren bij aanhoudingen aan te pakken, net als het gebruik van excessief geweld.

'Nikabverbod'

Het gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding of het 'nikabverbod', is volgens Achiume contraproductief. Die zou mensen die al kwetsbaar zijn in de Nederlandse samenleving nog kwetsbaarder maken. Ze vraagt zich af hoe die wet dan de autonomie van die vrouwen versterkt, wanneer die aangeven zich minder veilig te voelen in het openbaar sinds de wet.

Kritiek op VN Mensenrechtenraad

Maar er klinkt ook kritiek op de functie van Achiume: waarom zouden landen moeten luisteren naar een gezant van een VN Mensenrechtenraad waar landen als Saoedi Arabië, Egypte en Pakistan lid van zijn? 'Ik ben hier om samen te werken met Nederland om de verantwoordelijkheden uit te werken waaraan het land zichzelf heeft gebonden', zegt Achiume op die vraag. Ze vindt dat de discussie over de geloofwaardigheid van de VN Mensenrechtenraad niet tot haar werk behoort. Ze voert enkel uit waaraan landen zich gebonden hebben door lid te worden van de Raad.

Tendayi Achiume, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor hedendaagse vormen van racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid, geeft een persconferentie. Achiume doet onderzoek naar naar inspanningen van Nederland om raciale ongelijkheid en discriminatie te elimineren.
Tendayi Achiume, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor hedendaagse vormen van racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid, geeft een persconferentie. Achiume doet onderzoek naar naar inspanningen van Nederland om raciale ongelijkheid en discriminatie te elimineren. (ANP JERRY LAMPEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen