Politiek5 nov '19 16:35Aangepast op 5 nov '19 21:23

Bijleveld biedt excuses aan voor foute informatie burgerdoden

Auteur: BNR Webredactie

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft de Tweede Kamer 'oprechte excuses' aangeboden omdat haar voorganger de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd over burgerslachtoffers bij een luchtaanval door Nederlandse F-16's in Irak in 2015. 'Het had niet zo gemoeten.'

Luister ook | Newsroom: Er is niks misgegaan in Irak

Minister Ank Bijleveld (Defensie)
Minister Ank Bijleveld (Defensie) ( ANP)

De oppositie had geen goed woord over voor Bijleveld. Volgens Isabelle Diks (GroenLinks) heeft de minister de leugens van haar voorganger Jeanine Hennis over deze zaak overgenomen in plaats van ze recht te zetten. Sadet Karabulut (SP) vindt het 'onacceptabel' dat de Kamer is voorgelogen. Bijleveld mag zich volgens haar 'niet verschuilen' achter haar voorganger. De Kamer is 'bewust fout geïnformeerd', meent PvdA'er John Kersten.

Moord

Een opmerkelijk moment was toen DENK-voorzitter Öztürk Hennis beschuldigde van moord. DFe hele Kamer viel over hem heen en eiste dat hij afstand nam van dat die opmerking. Dat weigerde hij, waarop Kamervoorzitter Arib zei dat het debat ging over een vreselijke gebeurtenis in Irak en niet over Öztürk of DENK.

Ook bij de coalitiepartijen zijn veel vragen, maar politiek verslaggever Laurens Boven denkt wel dat Bijleveld het debat zal overleven.

EenVandaag | Nederlandse F-16-piloot spreekt over zijn actie in Irak waarbij burgerdoden vielen: 'Een misselijkmakende gedachte'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen