Politiek26 nov '19 07:22Aangepast op 26 nov '19 08:48

'Hawija' blijft ook na brief Bijleveld groot raadsel

Auteur: BNR Webredactie

Wat er precies gebeurd is bij de Nederlandse aanval in Irak is nog altijd niet duidelijk. Net zo min als wie wat wist, en wanneer. Defensie-minister Ank Bijleveld kwam gisteravond met de langverwachte brief aan de Tweede Kamer over deze aanval in Hawija, waarbij burgerslachtoffers vielen.

Rutte wist er vermoedelijk van, toenmalig minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is zeker op de hoogte gebracht. Beiden ontkennen dat, maar duidelijk is dat er destijds voldoende is doorgevraagd, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. 'Ook is nog niet duidelijk of het kabinet wel met voldoende ernst met het hele dossier is omgegaan - zeker in de ogen van de Tweede Kamer zal dat een grote vraag zijn.'

Lees ook | Jesse Klaver: Irakbrief Bijleveld was 'ongeloofwaardig óf zelfs nalatig'

Burgerdoden

Onduidelijk in de brief van Bijleveld is of eigenlijk wel verteld is wat rondging in media en interne documenten: dat er misschien wel 170 burgerdoden zijn gevallen bij de inzet van het Nederlandse leger. 'Er is niet gesproken over aantallen burgerdoden. De meldingen van toenmalig minister Hennis was niet alarmerend. En dát zou verklaren waarom Rutte en Koenders het zich niet konden herinneren.'

Minister Ank Bijleveld (Defensie) staat de pers te woord over een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija in 2015.
Minister Ank Bijleveld (Defensie) staat de pers te woord over een aanval van een Nederlandse F-16 op een autobommenfabriek van IS in het Iraakse Hawija in 2015. ( ANP)

Gerelateerde artikelen