Politiek26 nov '19 12:30Aangepast op 27 nov '19 10:09

Dijkhoff ontvangt 37k wachtgeld; 'daar heb ik recht op'

Auteur: BNR Webredactie

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD vindt dat hij recht heeft op het wachtgeld dat hij toucheert. Dat zegt hij tegen BNR. 'Dat vind ik niet alleen, het zit in de pensioenwet voor ambtsdragers en het is iets wat bij die baan hoort', zegt Dijkhoff, 'Ik zie het zo: Ik heb een baan, daar hoort een vergoeding bij, dat is rechtmatig en die ontvang ik ook'.

Lees ook | Irak: opnieuw krassen in teflonlaag Rutte

Meerdere parlementariërs, onder wie VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, krijgen naast hun loon als Kamerlid wachtgeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Ze krijgen het extra geld omdat ze eerder wethouder of bewindspersoon waren. PvdA-Tweede Kamerleden Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen weigeren de vergoeding, daarover zegt Dijkhoff: 'Dat is aan hen. Je kunt natuurlijk zelf zeggen: ik hoef een deel van de beloning van mijn werk niet. Dat doe ik niet.'

'Ik snap dat mensen de wenkbrauwen fronsen, maar we maken wetten en op het moment dat we die maken vinden we het redelijk, en als we het dan toepassen is er aarzeling', zegt Dijkhoff.

Volgens hoogleraar Paul Bovend’eert Staatsrecht van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft de regeling een goede reden. Politici hebben een onzeker beroep en ze moeten onafhankelijk kunnen zijn. Wat Asscher doet zet Dijkhoff in een kwaad daglicht, vindt Bovend'eert.

Lees ook | Volkskrant: Het ene Kamerlid laat 40 mille wachtgeld per jaar schieten, het andere beschouwt het als uitgesteld loon

Recht op een modaal salaris. Erbij

Het gaat om 37.000 euro die sommige parlementariërs bovenop hun salaris toucheren. 'Dat roept vragen op, dat is een modaal salaris waar mensen 40 uur per week voor moeten werken', zegt Boven. Niet alleen krijgt Dijkhoff meer dan die 37.000, omdat hij ook nog allerlei toeslagen krijgt, het is geen uitgesteld loon zoals Dijkhoff claimt. Volgens Boven is het een individuele afweging die de parlementariërs maken - niet iedereen in de VVD maakt gebruik van het recht, bij de PvdA doet niemand dat.

Regeling vloekt met geloofwaardigheid

Uiteindelijk gaat het om de geloofwaardigheid van de politici in kwestie. Deze week wordt gestemd over de bijstand. De VVD wil dat er tegenover de bijstand - óók een 'recht'- een verplichting staat, tegelijkertijd maakt de fractievoorzitter van de partij volop gebruik van zijn rechten. 'Het zou me niets verbazen als Dijkhoff in de loop van de dag afziet van deze regeling', zegt Boven.

Tweede Kamerlid Diks van Groen Links gaat wachtgeld dat ze heeft ontvangen, terugbetalen. Dat gebeurt na berichten in de Volkskrant daarover. Ze kreeg het wachtgeld als wethouder van Leeuwarden, bovenop het inkomen van Kamerlid.

Gerelateerde artikelen