Politiek27 nov '19 09:47Aangepast op 27 nov '19 11:50

En nu wacht Rutte debat over Iraakse burgerdoden Hawija

Auteur: BNR Webredactie

Het ene na het andere schandaal treft de VVD. Was er eerst nog de rel om de dividendtaks, nu moet de partij dealen met de stikstofmaatregelen, het wachtgeld van Dijkhoff en vanavond wacht Rutte het debat over de Iraakse burgerdoden. Langzaamaan lijkt de premier zijn bijnaam Teflon-Rutte kwijt te raken. 'Er komen krasjes op de Teflon-kern', zegt directeur Jurjen van den Bergh van campagnebureau De Goede Zaak.

Premier Mark Rutte stapt aan boord van het regeringstoestel na een bezoek aan Nigeria
Premier Mark Rutte stapt aan boord van het regeringstoestel na een bezoek aan Nigeria ( ANP Bart Maat)

Lees ook | Dijkhoff ontvangt 37k wachtgeld; 'daar heb ik recht op'

Trucjes werken niet meer

Volgens Van den Bergh lijkt Rutte voor het eerst in drie kabinetten het kaartenhuis niet overeind te kunnen houden. Van den Bergh denkt dat Rutte vanavond een trucje gaat herhalen dat hij ook toepaste ten tijde van de Teevendeal - wanneer na een aanvankelijke ontkenning van Rutte achteraf blijkt dat hij ergens tóch van op de hoogte was, dan luidt zijn verweer dat hij niet geïnformeerd was op het moment dat een ministerie dat wél was. En dat kan leiden tot wat we vaker gezien hebben: lange debatten, grote en emotionele woorden, afscheid van de vakminister en een premier die het niet wist en ermee wegkomt. Twee zaken liggen volgens Van den Bergh nu anders: 'Rutte deed het eerder, en minister Bijleveld lijkt niet op te willen stappen ten gunste van het Kabinet. Dat tekent de huidige verhoudingen'.

Lees ook | Column Jaap Jansen: Aftreden

Houdbaarheidsdatum Rutte verstreken

Rutte is volgens Van den Bergh misschien over zijn houdbaarheid heen, maar is dat buiten zijn schuld: er is een identiteitscrisis in de VVD, vertrouwelingen rond Rutte zijn weggevallen én kroonprins Dijkhoff is beschadigd en heeft géén bindend verhaal. Toch denkt Van den Bergh dat het Kabinet deze rit wel uitzit.

Lees ook | Jesse Klaver: Irakbrief Bijleveld ongeloofwaardig en nalatig

Plenair debat

De Tweede Kamer begint woensdagavond om 19:00 uur aan het debat, over het bericht dat de minister-president geïnformeerd zou zijn over de 70 burgerdoden in Irak.

Gerelateerde artikelen