Politiek28 nov '19 16:13Aangepast op 4 dec '19 11:21

Nabestaanden bombardement Hawija willen schadeclaim tegen Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De slachtoffers en nabestaanden van het Nederlandse bombardement in het Iraakse Hawija bereiden een schadeclaim voor tegen de Nederlandse staat. De groep bestaat op dit moment uit ongeveer dertig mensen.

Slachtoffers en nabestaanden van het Nederlandse bombardement in het Iraakse Hawija bereiden een schadeclaim voor tegen de Nederlandse staat.
Slachtoffers en nabestaanden van het Nederlandse bombardement in het Iraakse Hawija bereiden een schadeclaim voor tegen de Nederlandse staat. (ANP)

Lees ook | Doden Hawija zo laat erkennen is drama op zich

Lees ook | Rutte: 'Aantal burgerslachtoffers nooit vastgesteld'

Drama

Een groep Irakezen wil een schadeclaim indienen tegen de Nederlandse staat vanwege het bombardement in Hawija. Liesbeth Zegveld is de advocaat van die groep. 'Het is een drama geweest met meer dan 300 slachtoffers', zegt de advocaat.

Lees ook | Jesse Klaver: Irakbrief Bijleveld is 'ongeloofwaardig óf zelfs nalatig'

'Zoveel slachtoffers kan je niet afdoen als collateral damage. Dat staat niet in verhouding met het getroffen doel', zegt Zegveld. Hoe het bombardement de individuele mensen heeft geraakt moet boven water komen, vindt Zegveld. Zegveld hekelt ook dat er niet meteen iets is gedaan voor die slachtoffers en nabestaanden. Een tussenpersoon, die werkt voor een NGO, is gaan praten met nabestaanden en verzorgt het contact met Zegveld.

Verwijtbaar

De informatie zal moeten uitwijzen of het feit verwijtbaar is. Daarom vindt Zegveld dat de Nederlandse staat nu transparantie moet bieden over de zaak. 'Zeggen dat mensen zich in Irak moeten melden, gaat natuurlijk niet. Diegene die de bom gooit is verantwoordelijk.'

Lees ook | Rutte na Irak-debat: '70 is een irrelevant getal'

Volgende week staat ons The Big Five op BNR in het teken van de advocatuur en dan is Liesbeth Zegveld een uur bij ons te gast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen