Politiek29 nov '19 17:09Aangepast op 29 nov '19 17:33

Rutte: 'Niets mis met wachtgeld Dijkhoff'

Auteur: BNR Webredactie

Er is niks mis mee dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wachtgeld krijgt naast zijn salaris als Tweede Kamerlid. Dat zegt premier Rutte. Minister Knops van Binnenlandse Zaken komt met een wetswijziging over wachtgeld voor politici.

Proportionaliteit

Minister Knops van Binnenlandse Zaken wil niks zeggen over het wachtgeld dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff bovenop zijn 'Kamersalaris' krijgt voor de tijd dat die minister en staatssecretaris was. Maar Knops vindt het wel goed om te bespreken of wachtgeld voor zittende Kamerleden nog wel proportioneel is.

Ophef

Over het wachtgeld van Dijkhoff ontstond deze week ophef. Oppositiepartijen wijzen erop dat het extra dat Dijkhoff krijgt net zo veel is als een jaarsalaris van een modale werknemer. Toen Rutte daar zelf aanspraak op kon maken heeft hij dat niet gedaan, als hij zich goed herinnert.

Wachtgeld

De reden dat Klaas Dijkhoff wachtgeld krijgt boven op zijn salaris is dat hij als minister meer verdiende dan nu. Andere ex-bewindslieden die in de Kamer zijn beland, zoals de PvdA'ers Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen, hebben daarvan afgezien. Maar Rutte staat 'er volledig achter' dat zijn partijgenoot dit doet.

2019-11-29 15:38:09 DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte geeft een persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. ANP SEM VAN DER WAL
2019-11-29 15:38:09 DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte geeft een persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. ANP SEM VAN DER WAL (ANP/Sem van der Wal)

Gerelateerde artikelen