Politiek4 dec '19 15:48Aangepast op 4 dec '19 18:42

Staatssecretaris Snel mag blijven

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft een motie van wantrouwen aan z'n broek gekregen van de SP vanwege de kinderopvangtoeslagaffaire. Maar die motie heeft het niet gehaald, hoorde BNR in de Tweede Kamer.

De motie wordt wel gesteund door PvdA, Denk en Van Kooten-Arissen. De coalitie blijft achter de staatssecretaris staan, gesteund door GroenLinks.

Snel zei eerder in het Kamerdebat over de affaire dat hij tot maart dit jaar niet wist van de misstanden in de kinderopvangtoeslagaffaire. Het debat ging over honderden - en mogelijk duizenden - gedupeerde ouders, van wie de toeslag onterecht werd stopgezet.

Snel wist wel dat er een fraudezaak was, maar hij dacht altijd dat ze goed zaten met de jacht op de fraudeurs, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Pas in maart kwam hij erachter dat er veel meer zaken waren dan de zaken die de CAF-11-zaken worden genoemd, en dat het probleem veel groter was.

Chaos

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten bestaat er geen twijfel over de kennis van Snel over de misstanden. 'We hebben hier zwart op wit staan dat hij het wel wist.' Snel zegt dat ze meteen zijn gaan zoeken toen de zaak bekend werd, maar dat hij stuitte op een chaos bij de Belastingdienst. Dat hij en zijn ambtenaren de signalen die er al sinds 2017 waren niet oppikten, wijt hij aan een 'systeemfout'. Bovendien beroept hij zich op de wet. 'Toeslagen stopzetten als er wat mis was met de betaling, zo ging dat gewoon bij de Belastingdienst. En zo denderde het maar door. In de wet en in de uitvoering was er geen enkele ruimte meer voor de menselijke maat.'

De staatssecretaris is het dan ook helemaal mee eens dat álle slachtoffers gecompenseerd moeten worden. 'Ze hadden geen schijn van kans.'

Ombudsman

De meeste partijen vinden dus dat Snel mag blijven. Ze hebben liever dat hij zijn werk afmaakt. Sommige willen een parlementair onderzoek of zelfs een enquête. In de wandelgangen gaan geruchten dat Snel extra toezicht wil bij de Belastingdienst, misschien een soort interne ombudsman. En de hele Tweede Kamer vindt dat het toeslagenstelsel op de schop moet.

Luister ook | Menno Snel wacht zwaar debat kinderopvangtoeslag

Luister ook | Vervolging Snel niet aan de orde

(ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen