Politiek12 dec '19 11:18Aangepast op 12 dec '19 17:32

Akkoord nieuwe cao basisonderwijs, staking gaat door

Auteur: BNR Webredactie

Partijen hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao basisonderwijs. De leraren krijgen onder meer een loonsverhoging van 4,5 procent. Toch gaan de aangekondigde stakingen eind januari gaan namelijk gewoon door. Desondanks is onderwijsminister Slob blij.

Minister Arie Slob is blij met de nieuwe cao. Volgens politiek verslaggever Van Leeuwen is het tóch een overwinning voor Slob omdat de bonden toch het geld hebben geaccepteerd. 'Daar is flink over onderhandeld met olievrouwtje Hamersma. Tot eind november volgend jaar loopt deze cao, er komt deze kabinetsperiode geen geld in elk geval. Het gevecht dat nu in de Tweede Kamer gaat plaatsvinden is electoraal van aard, want de verkiezingsprogramma's komen eraan', zegt Van Leeuwen. De linkse oppositie steunt de staking en zegt te beseffen dat er structureel geld bij moet, de VVD zegt geen zicht te hebben op extra geld. Van Leeuwen hoort in de wandelgangen dat het misschien niet zo slim is van de bonden om de stakingen te laten doorgaan.

Volgens voorzitter Eugenie Stolk van de Algemene Onderwijsbond gaan de stakingen door omdat er nog steeds tekorten zijn. 'Het is een kwestie van prioriteiten. Dit Kabinet kiest ervoor niet structureel te investeren in het onderwijs. Daarvoor is echt meer nodig', zegt Stolk, 'Wij redden het gewoon niet. Dit akkoord is het maximaal haalbare voor het geld wat er nu is'.

De bonden en werkgevers in het basisonderwijs hebben een cao-akkoord bereikt, maakte de Algemene Onderwijsbond bekend. De eerder aangekondigde tweedaagse staking op donderdag 30 en vrijdag 31 januari gaat volgens de bond echter 'absoluut door'. De reden hiervoor is dat er 'nog steeds structurele investeringen nodig zijn om de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten.'

Onderwijspersoneel

Volgens de AOb krijgt al het onderwijspersoneel vanaf januari een loonsverhoging van 4,5 procent en een bonus. De bonus bedraagt 875 euro bij een voltijdbaan. De rest ontvangt de bonus naar rato. Ook krijgt het personeel een eenmalige nabetaling in februari, die neerkomt op een derde van het maandloon in januari 2020 bij een voltijdbaan.

Schooldirecteuren

In de nieuwe cao is er ook speciale aandacht voor schooldirecteuren en de onderwijsondersteuners. Zo is er een nieuwe functiebeschrijving gemaakt 'die recht doet aan de taken die complexer zijn geworden en erbij zijn gekomen'. De onderwijsbond gaat het onderhandelaarsakkoord voorleggen aan zijn leden.

Luister ook | Scholen krijgen meer ruimte in curriculum

SER-voorzitter Mariëtte Hamer werd vorige maand aangesteld om de vastgelopen onderhandelingen over een nieuwe cao voor leraren in het basisonderwijs vlot te trekken. De cao-onderhandelingen waren gestrand omdat onderwijsbonden het loonbod werkgevers te laag vonden.

Minister Slob op bezoek bij de leerlingen van groep 7 op de Auris dr. M. Polanoschool
Minister Slob op bezoek bij de leerlingen van groep 7 op de Auris dr. M. Polanoschool (ANP Lex van Lieshout )

Gerelateerde artikelen