Volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen brokkelde de steun in de Tweede Kamer steeds verder af, maar wordt in de wandelgangen ontkend dat er druk op Snel uitgeoefend. Ondanks 'Snel is het symbool geworden van de falende overheid', zegt Van Leeuwen.
Eigen keuze ondanks afbreukrisico voor de coalitie
Ook Snel zelf zegt de eer aan zichzelf te hebben gehouden: 'Het is volledig mijn eigen keuze', zegt Snel tegen Van Leeuwen. Het probleem is met het vertrek van Snel alleen nog niet opgelost, het is de grote vraag wie dit nog durft op te pakken. 'Ook Snels opvolger gaat het heel moeilijk krijgen', zegt Van Leeuwen.
Van verschillende kanten was al duidelijk dat Snel een motie van wantrouwen te wachten stond. Zo had SP-Kamerlid Renske Leijten gezegd een motie te zullen indienen, maar ook dat ze hoopte dat Snel de eer aan zichzelf zou houden. En dat heeft hij dan ook gedaan.
Luister ook | Het spant er vandaag weer om voor Menno Snel

De kinderopvangtoeslag van zeker honderden gezinnen is enkele jaren onterecht stopgezet, ouders werden als fraudeur aangemerkt en belandden in grote financiële problemen doordat de Belastingdienst soms wel tienduizenden euro's terugvorderde.
'Ongelooflijk jammer'
Afgelopen weken ontvingen gedupeerden op verzoek de dossiers van de Belastingdienst, deze waren grotendeels zwartgelakt. Kamerleden vonden dit erg pijnlijk en ook GroenLinks en SGP twijfelden hardop of de bewindsman nog kon aanblijven. Begin december kreeg een motie van wantrouwen al steun van een groot deel van de oppositie. Premier Mark Rutte noemt het vertrek van staatssecretaris Menno Snel van Financiën 'ongelooflijk jammer'. Partijleider Rob Jetten van D66 noemt Snel vertrek een 'aderlating' en prijst diens 'inzet voor de getroffen ouders in de 'toeslagenaffaire'.
