Politiek20 dec '19 12:18Aangepast op 20 dec '19 12:40

Minister Hoekstra verdedigt koop aandelen KLM

Auteur: BNR Webredactie

Minister Wopke Hoekstra noemt de manier waarop de staat aandelen Air France KLM heeft gekocht 'echt goed verdedigbaar'. De minister oogstte forse kritiek omdat hij de aandelen kocht zonder vooraf toestemming te vragen aan de Tweede Kamer.

Door het parlement niet van tevoren te betrekken is Hoekstra tegen het zogeheten budgetrecht van het parlement ingegaan. Hoekstra was door zijn ambtenaren gewaarschuwd zo te handelen, zei hij tegen politiek verslaggever Laurens Boven. Hoekstra spreekt van een dilemma, maar zegt dat in de wet staat dat nood soms de wet mag breken.

Snelle opvolging Snel

En nu hij hem toch voor de microfoon had, vroeg Boven de minister naar de opvolging van de onlangs afgetreden staatssecretaris Snel. Daarover zei Hoekstra dat de volgende staatssecretaris van Financiën een vliegende start moet maken bij de Belastingdienst. Tot er een opvolger is gevonden voor de woensdag afgetreden Menno Snel valt de dienst met meer dan twintigduizend medewerkers onder minister Hoekstra. Het drama met de toeslagen voor de kinderopvang maakt duidelijk dat er fundamenteel dingen anders moeten, zegt Hoekstra.

Luister ook | Hoekstra bestrijdt fout bij handelen bij aankoop aandelen KLM

Luister ook | Hoekstra informeerde Kamer niet correct over aankoop aandelen

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA)
Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) ( ANP Robin Utrecht)

Gerelateerde artikelen