Politiek7 jan '20 17:00Aangepast op 7 jan '20 18:56

Dijkhoff gaat 'grondig' nadenken over vuurwerkverbod

Auteur: BNR Webredactie

Klaas Dijkhoff heeft op Facebook gereageerd op de toenemende roep onder VVD-leden om een vuurwerkverbod. Hij wil vuurwerk niet direct verbieden, maar denkt wel na over het VVD-standpunt. Na de VVD-burgemeesters, schaarden gisteren ook de VVD-leden van het 'Themanetwerk Justitie en Veiligheid' zich in grote meerderheid achter een vuurwerkverbod. 'Er lijkt een enorme kloof te bestaan tussen Klaas Dijkhoff en de rest van Nederland', zegt politiek correspondent Sophie van Leeuwen.

Volgens Van Leeuwen is er veel respons op Dijkhoff's Facebookpagina, zo'n vijfhonderd inmiddels, waaronder veel kritische. Van Leeuwen voelt echter een draai bij de VVD aankomen, ondanks dat Dijkhoff benadrukt zich niet onder druk te laten zetten. Na het reces zal er volgens Van Leeuwen heel snel een Kamerdebat komen over het vuurwerk, al ziet ze een praktische uitwerking van een verbod voor 2022 nog niet gebeuren.

Een meerderheid van 87 procent van dat netwerk wil een verbod op het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. Ruim de helft van het netwerk wil zelfs een landelijk totaalverbod op de verkoop en het zelf afsteken van consumentenvuurwerk. Een meerderheid van dit netwerk sluit zich hiermee aan bij VVD-prominenten als Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht) en Johan Remkes (burgemeester van Den Haag). De uitkomst van de peiling wordt aan de VVD-Tweede Kamerfractie en fractievoorzitter Klaas Dijkhoff aangeboden.

Draagvlak binnen VVD steeds groter

Volgens secretaris Jonathan Seib van het netwerk laat de uitkomst 'zien dat er ook binnen de VVD draagvlak is om consumentenvuurwerk (deels) te verbieden. Het is een duidelijk signaal dat de VVD de hulpverleners tegemoet moet komen in hun standpunten. De politie, artsen, de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) én verzekeraars zeggen dat Oud en Nieuw anders gevierd moet worden. Daar sluiten de leden van het Thematisch Netwerk zich bij aan. De jaarwisseling moet weer veilig en feestelijk worden'.

Veel leden geven in de peiling aan dat een verbod uitsluitend werkt in combinatie met méér handhaving. De VVD in Rotterdam is inmiddels om, volgens omroep Rijnmond wil de partij dat vuurwerk afsteken in Rotterdam volledig verboden gaat worden. Daarmee is er voor het eerst een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad voor een vuurwerkverbod.

Luister ook | Meerderheid Kamer wil verbod op vuurwerk

Luister ook | VVD wil minister Grapperhaus aanspreken op snelrecht

Klaas Dijkhoff
Klaas Dijkhoff (ANP Robin van Lonkhuijsen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen