Politiek13 jan '20 16:48Aangepast op 13 jan '20 18:40

Twee D66-staatssecretarissen Financiën gezocht

Auteur: BNR Webredactie

Er komen twee staatssecretarissen van Financiën, allebei van D66. Minister Hoekstra en premier Rutte willen flink reorganiseren na alle problemen bij de Belastingdienst.

Vooral de problemen bij de kinderopvangtoeslagenaffaire hakten er flink in. Die zijn zo groot dat ze staatssecretaris Snel en zijn voorganger Weekers de kop kostten, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Nog lang niet opgelost

Rutte en Hoekstra overlegden vanmiddag met de coalitiepartijen. Daar is uitgekomen dat één staatssecretaris zich gaat bezighouden met de klassieke Belastingdienst en de fiscaliteit. Bij de tweede komen expliciet de toeslagen en de douane te liggen. Die twee wordt ook verantwoordelijk voor de afwikkeling van de toeslagenaffaire. Het probleem van het toeslagenstelsel is hiermee overigens nog lang niet opgelost. Volgens premier Rutte kan die hervorming wel vijf tot tien jaar gaan duren.

Imagoschade

De invulling van beide portefeuilles is aan D66. Dat zal niet makkelijk worden, want niemand wil die baan hebben. Het gerucht gaat dat fractievoorzitter Rob Jetten de functie zelfs heeft aangeboden aan minister Hoekstra en aan de VVD. De baan is politiek gezien niet gewild in het jaar voor de verkiezingen, legt Van Leeuwen uit. 'Dat kan natuurlijk imagoschade opleveren.'

Lees ook | Den Haag zoekt twee Menno's Snel

Minister Wopke Hoekstra staat de pers te woord na afloop van het wekelijkse coalitieoverleg.
Minister Wopke Hoekstra staat de pers te woord na afloop van het wekelijkse coalitieoverleg. (ANP/Sem van der Wal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen