Politiek13 jan '20 08:51Aangepast op 13 jan '20 16:21

Den Haag zoekt twee Menno's Snel

Auteur: BNR Webredactie

Politiek Den Haag zoekt twee nieuwe staatssecretarissen van Financiën om de enorme problemen bij de Belastingdienst aan te pakken. De vacature is nog steeds niet vervuld na het vertrek van Menno Snel in de toeslagenaffaire vlak voor de Kerst. 'Er is een breed gevoel van urgentie in Den Haag', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Minister Wopke Hoekstra van Financien
Minister Wopke Hoekstra van Financien ( ANP Robin Utrecht)

Belastingdienst is brandbaar dossier

Volgens Van Leeuwen is er een brede consensus dat het zo niet verder kan met de Belastingdienst en wordt gezocht naar twee staatssecretarissen: één voor de toeslagen, de ander voor de rest - belastingen, douane en FIOD. 'Ook is er een scenario dat minister Hoekstra het zelf oppakt, maar dat is natuurlijk politiek een groot afbraakrisico voor de man die misschien ook wel CDA-leider wil worden - want we gaan ook naar de verkiezingen toe', zegt Van Leeuwen.

Luister ook | Baas Belastingdienst moet weg om toeslagenaffaire

Voorlopig geen witte rook

Hoewel er flink overlegd wordt tussen Mark Rutte, Wopke Hoekstra en de vier coalitiepartijen, is de kans klein dat er snel uitsluitsel komt. Volgens Van Leeuwen wordt de opvolging van Snel een politieke beslissing. 'Hoekstra hoopt voor het eind van de maand op een nieuwe opvolger, ik heb het idee dat D66 de zaak rekt, want die hebben nog geen kandidaat'.

Luister ook | 'Hoekstra: Uitstel toeslagaffaire ongelukkig'

Over de noodzaak om de Belastingdienst op te knippen zegt Hoekstra wel te moeten omdat er dertigduizend mensen werken. 'Eigenlijk stoere taal', zegt Van Leeuwen, 'Hij lijkt in te grijpen, maar de shuffle was al ingezet door Snel. Hoekstra voert het nu uit'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen