Politiek14 jan '20 17:08

VVD en CDA ook voor verbod knalvuurwerk en pijlen

Auteur: BNR Webredactie

Ook VVD en het CDA zijn om. Beide partijen zijn nu voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Er was al een meerderheid in de Tweede Kamer voor een landelijk verbod is en staat de hele coalitie erachter.

De VVD en het CDA steunen een verbod op het knalvuurwerk en vuurpijlen alleen als er ook meer gehandhaafd gaat worden. 'Dat knalvuurwerk en die pijlen, daarvan kunnen we accepteren dat we daarmee stoppen omdat dat het spul is dat de hulpverleners het meest dwarszit, waar ze ook mee beschoten worden', zei VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff na afloop van de fractievergadering waarin de partij de knoop doorhakte.

Luister ook | Half miljoen mensen tekenen voor vuurwerkverbod

Het verbod zat er eigenlijk al wel aan te komen, zegt politie verslaggever Laurens Boven. De rapporten over vuurwerk zijn in de loop der jaren steeds kritischer geworden. En de OVV kwam al eerder met het advies om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam heeft de ommezwaai van de twee regeringspartijen alles te maken met het kantelende beeld in de samenleving.

Handhaving

De handhaving van het verbod wordt nog een flinke uitdaging. Als die niet flink wordt aangescherpt, heeft het verbod weinig zin, zegt Van Dam. En ook over waar het allemaal van betaald moet worden, zal nog flink worden gesteggeld.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen