Politiek15 jan '20 18:16

Koolmees komt met mea culpa over onzekere arbeidsmarkt

Auteur: BNR Webredactie

Minister Koolmees van Sociale Zaken voelt zich aangesproken door de kritiek van de WRR, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

In het WRR-rapport staat dat flexwerkers - en dat zijn er steeds meer - onder grote druk leven, maar dat ook de kwaliteit van hun werk onder druk staat. 'We hebben het bijvoorbeeld heel moeilijk gemaakt voor werkgevers om mensen een vast contract aan te bieden', zegt Koolmees tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen, 'terwijl flexcontracten juist weer heel erg goedkoop zijn'. De Wet Arbeidsmarkt in Balans, die op 1 januari is ingegaan, moet die verschillen verkleinen.

Basisbaan en - verzekering

Ook de Tweede Kamer, en dan vooral de linkerflank, is blij het met het kritische advies van de WRR. GroenLinks en PvdA hopen dat de voorstellen van de raad worden overgenomen, zoals de Melkert-baan, die dan de basisbaan moet gaan heten. En een basisverzekering voor iedereen die werkt. Koolmees wacht eerst nog even het rapport van de commissie-Borstlap af. Dat verschijnt volgende week.

Lees ook | ABU: 'Wet Arbeidsmarkt in Balans dwingt flexwerkers naar zzp'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen