Politiek16 jan '20 19:04

Pluimvee-organisaties eisen ophokplicht

Auteur: BNR Webredactie

Vier pluimvee-organisaties willen dat er een ophokplicht komt vanwege de vogelgriep. Ze zijn bang dat de griep uit Oost-Europa overslaat naar Nederland. De organisaties roepen minister Schouten op niet langer te wachten en nu al maatregelen te nemen.

Schouten bespreekt de zaak maandag met deskundigen. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, één van die vier organisaties, is benieuwd naar het advies dat daaruit komt, maar vindt maandag eigenlijk al te laat. De vogelgriep is al opgerukt tot Poznán in Polen, dicht aan de Duitse grens, een gebied met een grote pluimveedichtheid.

Export

Het lastige is dat als een ophokplicht voor langer dan zes weken wordt ingesteld, een aantal pluimveehouders hun 'vrije uitloopei'-status verliest, met als gevolg een lagere prijs voor hun eieren. Maar, aan de andere kant, als de vogelgriep uitbreekt, gaat het land op slot. En dat heeft enorme gevolgen voor de omvangrijke export van pluimvee(producten).

Zorgelijk

Schouten noemt in een reactie de verspreiding van de vogelgriep in Europa zorgelijk. Ze laat weten dat ze de situatie dagelijks volgt en dat haar ambtenaren nauw contact onderhouden met deskundigen en de sector.

Lees ook | Miljoenenschade door vogelgriep

(Arie Kievit)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen