Politiek17 jan '20 18:17

Koolmees blij met forse loonstijging eind 2019

Auteur: BNR Webredactie

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is blij met de stijging van de cao-lonen eind vorig jaar. De toename was hoger dan ooit, bleek uit cijfers van werkgeversorganisatie AWVN.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ANP / Phil Nijhuis)

Volgens Koolmees heeft de stijging vooral te maken met de loonafspraken in het basisonderwijs en de tekorten op de arbeidsmarkt. 'Dat is goed nieuws. November viel juist een beetje tegen, ook omdat er weinig nieuwe cao's werden afgesproken en er veel onderhandelingen en stakingen waren. Maar het feit dat de stijging boven de 3 procent uitkomt, is dat de krappe arbeidsmarkt vertaald wordt in hogere lonen. Dat is goed nieuws voor de koopkracht van mensen.'

Primair onderwijs

Een deel van de groei is volgens Koolmees toe te schrijven aan de onderwijs-cao's. In december werd in de cao voor primair onderwijs een loonimpuls van 4 tot 4,5 procent opgenomen. 'In totaal kennen de cao's voor primair onderwijs een plus van 14 procent over drie jaar. Dat is fors, maar ook wel gerechtvaardigd, gegeven het feit dat we een tekort aan leraren hebben.' Over heel 2019 gingen de lonen in cao-afspraken met gemiddeld 2,8 procent omhoog.

Lees ook | Liveverslag Prinsjesdag 2019


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen