Politiek20 jan '20 10:42Aangepast op 20 jan '20 18:30

D66: Overheid moet regulering onderzoeken voor verboden drugs

Auteur: BNR Webredactie

D66 wil dat de overheid onderzoekt of drugs als XCT, paddo's, cocaïne en GHB gereguleerd kunnen worden. De partij komt vandaag met een manifest en kan rekenen op steun van verschillende wetenschappers en verslavingsklinieken.

Het maken en verkopen van de drugs is nu verboden. Maar dat repressieve beleid is volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp ook geen succes gebleken. 'Reguleren is iets anders dan commercieel vrijgeven, We willen niet meer dat de drugs verboden zijn, maar wel dat er regels aan gesteld kunnen worden.' Het doel van reguleren is volgens haar om het criminele circuit rondom de drugs tegen te gaan en de risico's voor de volksgezondheid te verkleinen.

War on drugs

Bergkamp ziet weinig heil in de aanpak van de Amerikaanse war on drugs. 'Die heeft alleen voor meer ellende gezorgd.' Om vast te stellen welke drugs wel of niet schadelijk en gevaarlijk zijn, wil D66 een staatscommissie in het leven roepen. De ChristenUnie heeft de deur al dichtgegooid voor de plannen van de coalitiegenoot. Die partij wil alle drugs hard blijven aanpakken. En drugsgerelateerde criminaliteit moet met wortel en tak worden uitgeroeid, vindt de partij.

Lees ook | Staatssecretaris wil drugscontroles chemische industrie

Gerelateerde artikelen