Politiek21 jan '20 19:15Aangepast op 27 jan '20 10:28

Forse kritiek op reorganisatie Belastingdienst

Auteur: BNR Webredactie

Er is forse kritiek op de reorganisatie van de Belastingdienst. Premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën verdedigen de 'shuffle' op dit moment in de Tweede Kamer. De dienst wordt opgeknipt en er komen twee staatssecretarissen van Financiën, allemaal vanwege de 'toeslagenaffaire'.

Minister Wopke Hoekstra van Financi‘n (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens een debat met de Kamer over de gepresenteerde plannen voor de reorganisatie van de Belastingdienst.
Minister Wopke Hoekstra van Financi‘n (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens een debat met de Kamer over de gepresenteerde plannen voor de reorganisatie van de Belastingdienst. (ANP Bart Maat)

Rutte aanwezig

Gisteren sprak Rutte enkele van de getroffen ouders in de toeslagenaffaire toe. Ook vandaag is Rutte aanwezig bij het debat. 'Maar dat is op verzoek van de Tweede Kamer, dus het is niet helemaal zijn eigen initiatief', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'We gaan vanavond horen of er steun is voor de benadering om een aantal zaken meer focus te geven zoals toeslagen en het innen van geld', zegt premier Rutte. Het is de bedoeling om politiek en ambtelijk sturing te geven om uitvoering en beleid te integreren met elkaar.

Lees ook | Hervorming belastingdienst wordt zware kluif voor nieuwe staatssecretarissen

Chaos

De hervorming van de Belastingdienst ligt ontzettend onder vuur op dit moment. Het opknippen van de dienst zou zorgen voor verschillende afdelingen en er komen drie directeur-generaals. 'Krijgen we dan niet een veel grotere chaos bij de Belastingdienst?', is een van de zorgen die Van Leeuwen opvangt. En er zijn ook veel zorgen over de gammele ICT bij zo'n reorganisatie.

Gerelateerde artikelen