Politiek22 jan '20 06:21Aangepast op 22 jan '20 07:34

Rutte en Hoekstra krijgen ervan langs in debat Belastingdienst

Auteur: BNR Webredactie

Minister Hoekstra van Financiën kan aan de slag met de reorganisatie van de Belastingdienst. Samen met premier Mark Rutte verdedigden de bewindslieden hun ambtelijke top, na de onterechte vervolging van ouders in de 'toeslagenaffaire.'

Weinig antwoorden

Volgens politiek verslaggever Sophie van Leeuwen kregen de kritische coalitiepartners en oppositiepartijen weinig antwoorden tijdens het debat. Waarna een geïrriteerde Mark Rutte zei dat 'ambtelijk Nederland collectief bij de vuilnisbak werd gezet.' Een opmerking die door de Kamerleden niet goed werd ontvangen.

Op lange termijn

'Op korte termijn heeft de Belastingdienst en politiek enorme schade opgelopen. Op de lange termijn effect heeft op het vertrouwen wat mensen hebben in de politiek en de Overheid weet ik nog niet', vertelt Paul Dekker, onderzoeker van het Sociaal Cultureel Planbureau. ' Je kan zeggen dat het helemaal fout is gegaan of je kan zeggen dat de politiek nu eindelijk iets doet. Je kan er vanuit meerdere kanten tegenaan kijken.'

Luister ook | Forse kritiek op reorganisatie Belastingdienst

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens een debat met de Kamer over reorganisatie van de Belastingdienst.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) en Premier Mark Rutte tijdens een debat met de Kamer over reorganisatie van de Belastingdienst. ( ANP Bart Maat)

Gerelateerde artikelen