Politiek24 jan '20 08:36Aangepast op 24 jan '20 13:38

Mariniers niet naar Vlissingen, 40 miljoen weggegooid

Auteur: BNR Webredactie

Bestuurders in Zeeland hebben nog geen bericht gehad, de Kamer is nog niet geïnformeerd, maar de kogel lijkt wel door de kerk: de mariniers gaan níet van Doorn naar Vlissingen verhuizen. En het afblazen van de verhuizing van de marinekazerne gaat tientallen miljoenen kosten. 'De regio Apeldoorn is ingericht op Defensie, verhuizen daar naartoe zal geen probleem zijn', zegt GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks.

Luister ook | Defensie kan dit advies niet naast zich neerleggen

verslaggever Martijn de Rijk spreekt wethouder Albert Vader
verslaggever Martijn de Rijk spreekt wethouder Albert Vader

Ongelooflijke puinhoop

Diks noemt de communicatie rond de verhuizing een 'ongelooflijke puinhoop': 'Feitelijk is er geen besluit, maar dit kan zo echt niet. De manier waarop er met de Zeeuwse bestuurders wordt omgesprongen, dat is amateurisme van de bovenste plank. We wachten vandaag de ministerraad af of er een besluit komt, ik heb nog een debat op de lijst staan en ik stel voor dat we dat zo snel mogelijk gaan inplannen', zegt Diks die - net als de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren - claimt van meet af aan te hebben gewaarschuwd voor dit debacle.

Luister ook | Hinderwetvergunning beperkt mogelijkheden mariniers Vlissingen

Hoge investeringen, niks formeel afgeblazen

Onze verslaggever Martijn de Rijk is op het bouwterrein van de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne die waarschijnlijk nooit opgeleverd gaat worden en spreekt daar met Vlissings wethouder Albert Vader. 'Formeel en informeel hebben we niets gehoord, je moet fatsoenlijk zijn als Rijksoverheid, als je alternatieven onderzoekt dan moet je dat ons laten weten.We zijn al zes jaar bezig met dit dossier, daar is ongelooflijk veel werk verzet - we hebben een uienverwerkingsbedrijf verplaatst, een camping moest vertrekken, er zijn huizen gesloopt, er is een weg aangelegd, de kop van de buitenhaven is verpacht, er is bijna 40 miljoen geïnvesteerd', zegt Vader.

Luister ook | Zeeuwse VNO-NCW wil mariniers overhalen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen