Politiek30 jan '20 14:24Aangepast op 30 jan '20 16:52

Hugo de Jonge: Euthanasie is niet het antwoord

Auteur: BNR Webredactie

De samenleving moet alles op alles zetten om te kijken hoe ook voor mensen met een doodswens de zin in en van het leven weer hervonden kan worden. Dat zegt vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge (CDA) in reactie op het zojuist gepresenteerde rapport van de Commissie-Van Wijngaarden over Voltooid leven.

Onderstreping & verwarring

Volgens politiek verslaggever Laurens Boven zijn er twee soorten reacties op de uitkomst van het rapport. 'De christelijke partijen zien dit rapport als een onderstreping van hun lijn. De liberale partijen, waar Groenlinks nu ook onder valt, zijn echt in verwarring.'

Els van Wijngaarden (Universiteit voor Humanistiek) en Minister Hugo de Jonge.
Els van Wijngaarden (Universiteit voor Humanistiek) en Minister Hugo de Jonge. (ANP Bart Maat)

Euthanasie niet het antwoord

Op de vraag of er een wettelijke regeling voltooid leven moet komen, antwoordt De Jonge dat dit 'niet het antwoord is op de schakering aan achtergronden die je ziet bij deze groep'. 'Als je kijkt wie die mensen zijn en hoe die doodswens zich manifesteert, dan zie je dat die doodswens wisselt, niet alle dagen op de voorgrond staat en niet resistent is voor wat er in de omgeving gebeurt', zegt hij tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

Niet ziek, maar ook niet gezond

De Jonge doelt hiermee op één van de constateringen in het onderzoek dat veel van de mensen met een doodswens 'niet ziek, maar ook niet helemaal gezond' zijn. Onderzoekster Els van Wijngaarden: 'We constateerden allerlei mentale problemen: mensen zijn niet ernstig ziek, mensen scoorden niet ernstig depressief, maar wel matig of met een indicatie daarvoor.' Volgens Van Wijngaarden gaat het om een waaier aan fysieke en mentale klachten. Ze spreekt niet alleen van een stapeling van ouderdomsklachten, maar noemt ook COPD of herstel van kanker.

Luister ook | Tienduizend 55-plussers hebben doodswens

Uitzichtloosheid is een fors begrip

Van Wijngaarden denkt niet dat al die problemen makkelijk op te lossen zijn, maar zegt aanknopingspunten te zien om 'redelijke alternatieven' te onderzoeken. 'Juist omdat het om relatief jonge mensen gaat - jonge senioren. Veel fysieke klachten gaan gepaard met existentiële klachten waarvan je ook niet te snel moet denken dat ze onoplosbaar zijn. Uitzichtloosheid is een fors begrip, dat op z'n minst vraagt om een individuele benadering.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen