Politiek31 jan '20 16:10

'Knalvuurwerk en vuurpijlen nog dit jaar verboden'

Auteur: BNR Webredactie

De handhaving op illegaal vuurwerk zal worden versterkt, nu consumenten komende jaarwisseling geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer kunnen afsteken. Dat zegt minister Stientje van Veldhoven tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Van Veldhovens collega Ferd Grapperhaus zal de controles verscherpen en daarvoor is mogelijk extra politie nodig. Een volledig vuurwerkverbod is volgens Van Veldhoven niet aan de orde; de balans tussen veiligheid en gezelligheid heeft prioriteit. 'Voor heel veel mensen hoort het afsteken van vuurwerk bij de jaarwisseling. Tegelijkertijd nemen we de oproepen van hulpdiensten heel serieus dat een aantal producten echt voor onveiligheid zorgt.'

Gedeeltelijk verbod

Het gaat om een gedeeltelijk vuurwerkverbod: rond de jaarwisseling kan nog wel siervuurwerk als sierpotten, fonteintjes en grondbloemen worden verkocht. Ook het zogenoemde kindervuurwerk zoals sterretjes en knalerwten, blijft te koop. Dit relatief ongevaarlijk vuurwerk mag nu al het hele jaar door worden verkocht. Morgen wordt het verbod in de ministerraad besproken, waarna het zo snel mogelijk in moet gaan.

knalvuurwerk
knalvuurwerk ( ANP Bart Maat)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen