Politiek31 jan '20 13:44Aangepast op 1 feb '20 01:23

Kamervoorzitter Arib: lekken naar de pers onaanvaardbaar

Auteur: BNR Webredactie

In een brief aan premier Rutte beklaagt Kamervoorzitter Khadija Arib zich er opnieuw over dat de media vaak eerder geïnformeerd worden over beleidsvoornemens dan de Kamer. Ook valt Arib erover dat bewindslieden het informeren van de Kamer vaak laten samenvallen met wat zij een persmoment noemt. Persmomenten die bovendien vaak op vroege ochtenden, late avonden en in het weekeinde vallen.

Kamervoorzitter Khadija Arib
Kamervoorzitter Khadija Arib ( ANP Bart Maat)

Ongewenst, onaanvaardbaar

Arib noemt het eerder informeren van de pers vanuit staatsrechtelijk oogpunt niet alleen ongewenst, maar ook onaanvaardbaar. Dit schreef ze de premier eerder al in maart 2018. Doordat de pers eerder wordt geïnformeerd én door de keuze van het persmoment hebben Kamerleden vaak geen tijd hebben om kennis te nemen van de stukken waarover zij door de pers bevraagd worden. Ze vindt dat dit op gespannen voet staat met het uitgangspunt dat de Kamer op adequate wijze moet worden geïnformeerd.

Premier Mark Rutte steekt de hand voor een deel in eigen boezem: hij erkent dat zijn kabinet de Kamer nog wel eens wil schofferen. Arib heeft gelijk, zegt de premier. 'Ik vind het in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de mensen die dat doen.' Hij heeft het kabinet al aangesproken op haar 'terechte' brief. Arib klaagt over tekortkomingen. Volgens haar is dat een ernstige zaak, omdat de Kamer immers controleur is van de regering en over alle wetsvoorstellen stemt.

Sander Dekker

Ook minister Sander Dekker begrijpt heel goed dat de Kamer het ook snel wil weten als het kabinet met plannen naar buiten komt. 'Dat de voorzitter van de Kamer vraagt om de plannen ook te krijgen als wij ermee komen, dat vind ik niet zo gek. Het kan niet altijd, maar zorg dat je zoveel mogelijk op een moment met een brief of wet naar buiten komt, dat die niet alleen naar de krant toe gaat, maar ook naar de Kamer.'

Kamerleden kunnen zo niet werken

Ook wijst Arib erop dat het aanbieden van spoedstukken steeds vaker buiten de reguliere werktijden valt. Volgens haar bestaat het beeld dat er buiten de aantoonbaar urgente zaken geen goede reden is om spoedstukken aan te bieden op afwijkende momenten. Kamerleden kunnen kortom hun werkzaamheden hierdoor niet goed uitvoeren. Arib vraagt Rutte dit in de ministerraad aan de orde te stellen.

Lees hier de brief van Khadija Arib

Document: 20200115_brief_vz_over_informeren_van_de_tweede_kamer.pdf

Gerelateerde artikelen