Politiek1 feb '20 08:38Aangepast op 1 feb '20 09:17

They got Brexit Done - en nu?

Auteur: Jesse Pinster

Daar maken de bezoekers van het Brexit-feestje op het Parliament Square zich niet druk over. Voor de aanhangers van über-Brexiteer Nigel Farage telt alleen dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is vertrokken. Dat ze het, in hun ogen, bureaucratische juk van Brussel hebben afgeworpen.

Als er aan het einde van de middag een groepje mensen met Europese vlaggen voorbijloopt begint het schelden. ‘Jullie hebben verloren’, is nog het vriendelijkste wat er uit de monden van een paar luidruchtige mannen komt. Later op de avond neemt één van de sprekers alle politici, activisten, voetballers en Europeanen door waar ze een hekel aan hebben. De namen worden met luid boegeroep ontvangen.

Lees ook | Brexit is een feit, Verenigd Koninkrijk uit de EU

Pro-Brexit Britten
Pro-Brexit Britten (Jesse Pinster)

Dat geldt niet voor de ster van de avond: Nigel Farage. Als er oude fragmenten van de voormalige Europarlementariër worden vertoond, blijken veel feestgangers de quotes van Farage woord voor woord mee te kunnen brullen.

Luister ook | Bier, Brexit en Boekestijn

Afrekenen en aftellen

Met nog een minuut of twintig te gaan tot de definitieve breuk met EU verschijnt Farage zelf op het podium. ‘We hebben gewonnen’, schreeuwt hij richting de tientallen wapperende Union Jacks. Het gaat vanavond niet om wat de Brexit de Britten moet gaan opleveren, of wat het ze gaat kosten. Het is de afrekening met iedereen die heeft gezegd dat de Brexit er helemaal niet zou komen.

Dan is het in Londen tijd voor het aftellen tot 23:00 uur, en het volkslied. Mensen beklimmen het standbeeld van Churchill en gaan daarna naar huis. Het grasveld lag er vanmiddag nog groen bij, maar dankzij duizenden voeten, een regenbui en wat blikken bier is het veldje voor het parlement veranderd in een modderpoel.

(Jesse Pinster)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen