Motie van afkeuring, staatssecretaris Visser blijft aan
Staatssecretaris Visser van Defensie (VVD) heeft een motie van afkeuring overleefd van een heel groot deel van de oppositie. 'Dit kan echt zo niet', zei SGP-leider Kees van der Staaij over de manier waarop het kabinet besloten heeft om de marinierskazerne toch niet te verhuizen naar Vlissingen. De hele oppositie steunde de motie, maar bij een hoofdelijke stemming was geen meerderheid voor de motie: Visser hoeft het veld niet te ruimen.
Luister ook | Mariniers wisten in 2011 al dat verhuizing naar Vlissingen moeilijk was
Visser blijft, maar krap aan
Visser noemt het zelf 'een stevig signaal'. Een hele zware tik op de vingers voor Visser die nu sterk gevolgd gaat worden door de Tweede Kamer, zegt Boven: 'Ze is in zekere zin haar meerderheid kwijt'. Visser staat echter in haar recht, ze heeft het vertrouwen totdat dat wordt opgezegd, ook als dat fifty-fifty is. Een meerderheid is immers de helft plus één. Dit is de eerste keer voor Rutte III dat er zo'n fifty-fifty-situatie is. Het dossier ligt nu bij de minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops, deze zal een adviseur aanstellen die gaat kijken hoe de Zeeuwen weer binnenboord gehaald en schadeloos gesteld kunnen worden.
Vlissingen blijft woest
Wethouder Albert Vader van Vlissingen vindt dat er recht gedaan moet worden 'aan de schoffering die ons is aangedaan. Dat betekent dat er op een meer dan reële manier gesproken moet worden over compensatie.' Over de excuses van de staatssecretaris is Vader helder: 'Als je kunt liegen en bedriegen en dan zes á zeven keer je excuses aan te bieden en weer door mag, dat vind ik zuur. dat er achter onze rug om van alles is gebeurd is meer dan bijzonder in bestuurlijk Nederland, buitengewoon onfatsoenlijk'. Vader wil nu inzetten op dat compensatiepakket, en dat moet niet eenmalig zijn, maar structureel.
SGP-motie is extra zwaar
'Dit is een dikke onvoldoende', zei Van der Staaij tijdens het debat die vooral boos was omdat Visser alles voor zich heeft gehouden en daardoor Zeeland niet de kans gaf om actie te ondernemen. 'Het feit dat de motie van de SGP komt, maakt het een extra zware motie', zegt Boven. De hele oppositie stemde voor de motie, bij de hoofdelijke stemming die daarop volgde was geen meerderheid voor de motie, omdat bij zowel oppositie- als coalitiepartijen Kamerleden ontbraken. Uiteindelijk stemden 63 leden voor de motie, 67 waren tegen.
Te vaak sorry
Staatssecretaris Visser bood in een emotionele verklaring haar excuses aan voor de geannuleerde verhuizing van de marinierskazerne. Ze begrijpt dat de Zeeuwen teleurgesteld en boos zijn. Tijdens het debat ging Visser volgens Kamervoorzitter Arib iets te vaak door het stof. 'Laten we het even zakelijk houden' zei Arib.
Een motie van afkeuring geldt als een minder zwaar middel dan een motie van wantrouwen, maar toch betekent de stemming van de Kamer een flinke deuk voor Visser en het kabinet. Eerdere moties van afkeuring leidden soms tot het aftreden van bewindslieden of zelfs het hele kabinet.
Luister ook | Mariniers niet naar Vlissingen, 40 miljoen weggegooid