Politiek24 feb '20 07:46Aangepast op 24 feb '20 16:09

Beperkte politiecapaciteit ten koste van kleine evenementen

Auteur: BNR Webredactie

Steeds vaker worden kleinere festivals en evenementen afgelast doordat er geen politiecapaciteit meer voor is. Nederland is dit jaar hét evenementenland, maar door die grote evenementen als de Formule 1 en het Eurovisie Songfestival komen de kleine evenementen in het geding. Niet alleen bij festivals, maar ook in de sport veroorzaken de tekorten aan agenten problemen voor de organisatoren.

Politie-inzet tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort
Politie-inzet tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort ( ANP Phil Nijhuis)

Een blijvend verschijnsel

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP denkt dat dit verschijnsel de komende jaren steeds vaker de kop op zal steken: 'Er komen steeds meer taken bij, terwijl er geen capaciteit meer bijkomt. Dan is er maar één optie, en dat is kiezen.' De inzet van Buitengewoon Opsporing Ambtenaren (boa's) is alleen een oplossing wanneer alles goed verloopt, op het moment dat er iets misgaat, wordt er namelijk toch een beroep gedaan op de politie. Boa's zijn bovendien niet goed geoutilleerd om evenementen te begeleiden.

CDA: Keuzes maken

CDA-Kamerlid Chris van Dam vindt het jammer maar verstandig om kleine evenementen af te gelasten. Volgens Van Dam moeten we keuzes maken. Hij wijst op de enorme groei van het aantal evenementen waarbij iedereen maar 'een graai kon doen in de publieke middelen zoals de politie'. Volgens Van Dam worden de problemen afgewenteld op de individuele agent wanneer er geen keuzes gemaakt worden. Het Kamerlid ziet er geen been in om organisaties te laten betalen voor de politie-inzet: 'Dat is het profijtbeginsel. Daar zit een beetje het idee achter dat wie betaalt, ook bepaalt'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen