Politiek4 mrt '20 15:30Aangepast op 4 mrt '20 17:43

Tweede Kamer woedend over omstreden fraude-lijsten fiscus

Auteur: BNR Webredactie

Een woedende Tweede Kamer confronteerde Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen met het nieuwste schandaal: een geheime zwarte lijst met daarop de namen van 180.000 burgers. De zogenaamde Fraude Signalering Voorziening (FSV) die de Belastingdienst gebruikt, is in strijd met de privacywetgeving. Nieuwe staatssecretarissen of niet, bij een debat over de toestand van de Belastingdienst leek het wel of er niets is veranderd sinds het aftreden van Menno Snel.

Zwarte lijst

De Tweede Kamer is woest over de zwarte lijst met mogelijke fraudeurs waar de Belastingdienst jarenlang gebruik van heeft gemaakt. Dat bleek tijdens een debat met de nieuwe staatssecretarissen van Financiën, Vijlbrief en Van Huffelen. De staatssecretarissen geven toe dat de FSV die werd gebruikt, de Fraude Signalering Voorziening, eerder uit de lucht had moeten worden gehaald.

Luister ook | Vijlbrief wil Belastingdienst kalm en saai maken

FSV

De FSV, de Fraude Signalering Voorziening, is in strijd met de privacywetgeving. Farid Azarkan van DENK vraagt zich daarnaast af of er sprake is van racisme, omdat soms achter de namen van de mensen op de lijst ook hun migratieachtergrond werd vermeld. Pieter Omtzigt van het CDA vraagt zich af hoe dit in vredesnaam geheim kon blijven. SP-kamerlid Renske Leijten vraagt zich af of de Kamer wat betreft de kinderopvangtoeslag is voorgelogen door de twee nieuwe staatssecretarissen van Financiën.

Luister ook | Van Huffelen wil vertrouwen herstellen

Staatssecretarissen van Financiën Hans Vijlbrief (l) en Alexandra van Huffelen (2r) voorafgaand aan een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst.
Staatssecretarissen van Financiën Hans Vijlbrief (l) en Alexandra van Huffelen (2r) voorafgaand aan een algemeen overleg in de Tweede Kamer over de Belastingdienst. (ANP Sem van der Wal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen