Politiek4 mrt '20 17:08Aangepast op 4 mrt '20 19:09

Veel kritiek op klimaatwet Timmermans

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe klimaatwet van de Europese Commissie ligt nu al onder vuur. De wet is het paradepaardje van Frans Timmermans, en moet regelen dat de hele EU in 2050 klimaatneutraal is. Maar de Nederlandse regering had graag gezien dat er iets meer vaart gemaakt wordt. En volgens klimaatactiviste Greta Thunberg is het hele plan zelfs een 'arrogant verraad van de toekomst'.

De klimaatwet voor heel Europa moet het hele continent dwingen om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Duidelijkheid

Bedrijven zitten te springen voor duidelijkheid op lange termijn. Die duidelijkheid moet de klimaatwet leveren. 'Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen had het over een gigantische kans, ''omdat wij het dan als eerste doen en dan gaat de rest wel volgen''', hoort Europaverslaggever Jesse Pinster.

Luister ook | Brussel trekt met klimaat macht naar zich toe

Belasting

En dat volgen zou volgens Pinster niet altijd even vrijwillig gaan. 'Aan de ene kant willen ze groene bedrijven, bedrijven die goed zijn voor het klimaat binnen Europa, een handje helpen. Bedrijven, zeker buiten Europa, die het niet zo goed doen krijgen straks te maken met een soort grensbelasting als ze producten naar Europa willen brengen', zegt Pinster.

Luister ook | 'Betrek landen en bedrijven in klimaatbesluiten'

Kritiek

Intussen heeft niet alleen klimaatactivist Greta Thunberg kritiek op de wet. Ook het Europees Parlement stelt zich vragen bij de hoeveelheid macht die de Commissie via de wet naar zich toe kan trekken. 'Dit vind ik nou echt de Brusselse bubbel op z'n ergst', zegt Frans Timmermans.

Image
(EPA Olivier Hoslet)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen