Politiek6 mrt '20 09:43

Thierry Baudet: Coalitie is een mooi begin

Auteur: BNR Webredactie

'Een mooie basis om samen te werken', zegt FvD-leider Thierry Baudet in De Ochtendspits. Baudet reageert hiermee op het feit dat de VVD en het CDA in Brabant een coalitie met Forum voor Democratie gaan vormen. De partijen hebben 'principes van samenwerking' afgesproken en werken nu aan een definitief akkoord. De samenwerking is opvallend omdat veel CDA'ers in de Haagse politiek hier mordicus tegen zijn.

Luister ook | CDA aan vooravond interne crisis?

Luister ook | FvD en Europese familie stemmen langs elkaar heen

Aan tafel met gevestigde partijen

Baudet noemt de samenwerking goed nieuws en wil niet spreken van een overwinning: 'Dat klinkt zo definitief. We zijn in die gesprekken aan het zoeken om zo veel mogelijk van onze ideeën te realiseren, maar als je geen meerderheid hebt, moet je compromissen sluiten'. Geert Wilders twitterde al dat 'het kartel heeft gewonnen', gaat Baudet mee in het partijkartel? 'Wel in die zin dat we met ze om de tafel zitten. Absoluut, we proberen met een aantal partijen uit de gevestigde orde tot een akkoord te komen, dus we zullen ook beleid moeten zien gebeuren waar we minder enthousiast over zijn', zegt Baudet.

'Geen gebroken verkiezingsbelofte'

Baudet begrijpt niets van het verwijt dat hij de verkiezingsbelofte 'afrekenen met het partijkartel' breekt wanneer dit een eerste stap richting landelijke samenwerking is: 'Ik begrijp niet dat u dat zegt, ik zie dat helemaal niet zo. Onze veranderingsagenda sluit niet uit dat we samenwerken en regeringsverantwoordelijkheid delen met andere partijen. We willen het kartel openbreken, dat we aan tafel zitten is al een vorm van vernieuwing. Je zult toch moeten samenwerken in Nederland tenzij je meer dan vijftig procent van de stemmen hebt, maar als dat niet zo is zul je compromissen en coalities moeten sluiten. Dat is nou eenmaal met de huidige spelers in het politieke spel'.

Nederland onderdeel van Europa

In de principes van samenwerking staat dat Nederland actief onderdeel van Europa is en een betrouwbare partner in het uitvoeren van klimaatbeleid. Onder voorwaarde van haalbaarheid, betaalbaarheid en draagvlak. Baudet bevestigt dat de nuance in de laatste drie onderdelen zit: 'Een deel van wat in de provincies gebeurt heeft te maken met wat in Den Haag wordt besloten. En dat we onderdeel van het continent Europa zijn, lijkt me zo zeker als iets'.

Kleine stappen

'Op langere termijn willen we veranderingen, maar we vertrekken vanuit het heden. We kunnen niet morgen een nieuwe wereld verzinnen. De visie van Forum is een langetermijnvisie waarin we een andere richting opgaan met het land, maar je moet vandaag beginnen, met kleine stappen. Ik vind het een mooi beginselprogramma binnen de grenzen van wat haalbaar was', zegt Baudet.

Gevraagd wat het nieuwe college met het stikstofbeleid gaat doen, zegt Baudet het niet productief te vinden om op details in te gaan: 'Er zijn onderdelen waar men volop in gesprek is. Wij doen ons uiterste best om ook voor de belangen van boeren op te komen. De boeren hebben met hun succesvolle protest laten zien dat er verbeteringen zijn ten opzichte van het beleid van het vorige college, maar we kunnen niet in ons eentje alles omgooien'.

Geen Haags veto

Er is geen veto vanuit de Haagse politiek om samenwerking met Forum op provinciaal niveau te blokkeren, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Daarbij komt dat het CDA nu geen leider heeft: er waren volgens Boven wisselende signalen, maar niemand had genoeg gezag om die samenwerking tegen te houden. Bovendien wordt er in de landelijke politiek, zeker als het gaat om een meerderheid in de Eerste kamer gewoon gedeald met Forum, zegt Boven. De standpunten van Forum op provinciaal niveau zijn niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als de landelijke.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen