Rutte: Nederlandse economie nog niet echt geraakt door coronacrisis
De beurskoersen wereldwijd reageren heftig door economische gevolgen van het coronavirus met daarbovenop de olieprijzenoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Premier Mark Rutte benadrukt net als afgelopen vrijdag dat Nederland genoeg buffers heeft om mogelijke negatieve economische gevolgen van het coronavirus op te vangen. Politiek verslaggever Laurens Boven ging erover in gesprek met de premier.
Rutte benadrukt dat de beurskoersen een indirecte weergave zijn van wat er in de economie gebeurt. De Nederlandse regering kijkt dan ook niet alleen naar de beurskoersen, maar vooral naar de stand van de reële economie.
Luister ook | AEX keldert 6,4 procent, Shell 13,5 procent lager
Buffers
Mocht ook de Nederlandse economie echt geraakt worden door de economische gevolgen van het coronavirus dan staat het land er goed voor volgens Rutte. 'Onze buffers zijn maximaal gevuld; we hebben een historisch lage werkloosheid; een lage staatsschuld en een begrotingsoverschot; dus we kunnen een stootje hebben als Nederland', zegt de premier.
Olie
De prijs van olie heeft een historische val gemaakt. Een vat olie is 30 procent goedkoper geworden nadat Saoedi-Arabië de prijs verlaagde. Het oliekartel OPEC en Rusland konden het niet eens worden over het beperken van de olieproductie, waarop Saoedi-Arabië besloot flink meer te gaan produceren en de prijzen te verlagen.
Rusland
'Rusland heeft ook een eigen agenda: de Amerikaanse schalie-olie-industrie raken', zegt Lucia van Geuns, energiedeskundige van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. De Russen zijn erg geïrriteerd over de Amerikaanse boycot van Russische energie.Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 30 procent minder op 28,85 dollar en Brent werd 27,5 procent goedkoper op 32,86 dollar. Het aandeel Shell levert 20,2 procent in.
Good for the consumer, gasoline prices coming down!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 9, 2020
Voor Amerikaans president Donald Trump en vooral zijn aanhangers lijken de lagere olieprijzen misschien positief omdat het lagere prijzen kan betekenen aan de pomp. Toch staat de Amerikaans president in een spagaat bij de olieprijzenoorlog, legt Van Geuns uit. 'De producenten van schalieolie in de VS zullen dit op korte- en middellange termijn echt gaan voelen.' Die producenten hebben het al moeilijk volgens Van Geuns omdat ze 'eigenlijk geld oppompen met geleend geld.'
Lees ook | Dossier coronavirus
AEX
De Amsterdamse AEX-index is bij de opening op het Damrak met 6,4 procent gekelderd. De AEX komt daarmee voor het eerst sinds januari 2019 onder de 500 punten. Ook andere Europese beurzen bloeden. De vrees voor een economische recessie door de negatieve impact van het nieuwe coronavirus en een prijzenoorlog in de oliesector zorgen voor grote onrust op de financiële markten.