Politiek9 mrt '20 18:18Aangepast op 9 mrt '20 22:38

Hoorzitting Tweede Kamer over invloed rechters

Auteur: BNR Webredactie

Een ongemakkelijke sessie vandaag in de Tweede Kamer. Daar was een hoorzitting over de vraag of de rechters te veel in de melk te brokkelen hebben in Nederland. Dat de bijeenkomst plaatsvond was een belangrijke overwinning voor Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Want vooral hij vindt dat rechters de macht van het parlement beperken.

Regerende rechters?

Thierry Baudet heeft een oud woord uit de politieke filosofie nieuw leven in geblazen. De 'dikastocratie', ofwel de 'regering door rechters', is volgens Thierry Baudet een feit. Maar die bewering wordt fel tegengesproken door jurist en voormalig president van de Hoge Raad der Nederlanden Geert Corstens. Corstens bepleit dat wanneer rechters de wet moeten interpreteren, dat komt doordat de wetgever zijn taak niet goed heeft gedaan. Zo moet de burger worden beschermd tegen overheden die onduidelijke wetten maken.

Grondwet

Wat wel ongemakkelijk is voor alle betrokkenen is dat rechters bij onduidelijkheid alleen maar kunnen toetsen aan internationaal recht en niet aan de Nederlandse Grondwet. 'In die zin is het ontstaan van misschien wel een constitutioneel hof in Nederland een klein stukje dichterbij gekomen', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

Hoorzitting in de Tweede Kamer met de parlementaire werkgroep dikastocratie, waar wordt gesproken over de macht van rechters.
Hoorzitting in de Tweede Kamer met de parlementaire werkgroep dikastocratie, waar wordt gesproken over de macht van rechters. ( ANP Lex van Lieshout)

Gerelateerde artikelen