Politiek19 mrt '20 17:51Aangepast op 19 mrt '20 18:41

Oververmoeide minister Bruins stapt op

Auteur: BNR Webredactie

De oververmoeide minister Bruno Bruins (Medische Zorg) stapt op. Bruins, die de strijd tegen het coronavirus coördineerde, zakte woensdag in elkaar tijdens een Kamerdebat. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt voorlopig Bruins' taken over. 'Een hele grote plotse gebeurtenis, maar na het debat van gisteren niet geheel onverwacht', zegt politiek verslaggever Laurens Boven.

De verklaring van minister Bruins
De verklaring van minister Bruins

Lees ook | Liveblog Coronavirus

Volgens Boven was het de bedoeling van de minister om terug te keren, maar 'kennelijk is anders besloten'. Hij noemt het opvallend dat Bruins onwel werd terwijl hij enorm onder vuur lag van Wilders en Klaver. 'Hij leek niet op de hoogte te zijn van allerlei kwesties, hoeveel bedden er zijn, hoeveel medische hulpmiddelen beschikbaar zijn. Hij kreeg de wind van voren, het was geen sterk optreden', zegt Boven.

Dossier | Coronavirus

Crisisbestrijding heeft gezicht nodig

Volgens Boven is dit 'een fase waar je een gezicht op de crisisbestrijding wilt hebben'. 'Bruins wordt geroemd vanwege zijn managementwerk achter de schermen, maar hij kreeg steeds meer kritiek.' Vicepremier Hugo de Jonge neemt nu tijdelijk waar, volgens Boven is het de bedoeling dat snel een echte opvolger voor Bruins wordt gevonden. Naar verluidt zou Bruins' aftreden op doktersadvies zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen