Politiek26 mrt '20 12:58

Debat Tweede Kamer: 'Pijnlijke conclusies over communicatie overheid'

Auteur: Judith Laanen

De Tweede Kamer debatteert opnieuw over de coronacrisis. Verslaggever Laurens Boven hoort veel kritische vragen, uit zowel oppositie als coalitie. De overheidscommunicatie staat ter discussie en Kamervoorzitter Arib spreekt FvD-leider Baudet aan op zijn gebrek aan afstand tot andere Kamerleden.

'Er zijn veel vragen of het kabinet op de juiste lijn zit. Er is ook ruimte voor gevoelens en angst', vertelt Boven. Tweede Kamer debatteerde vorige week ook al. Nu is het 'zakelijker, korter en bondiger', hoort Boven. 'Vanuit zowel coalitie als oppositie zijn er ook weer veel kritische vragen, zoals over de overheidscommunicatie.'

Want dat is een belangrijk onderwerp voor de Kamer. De presentaties van het kabinet leidden tot onduidelijkheid. 'Pijnlijk', zegt Boven, want 'mededelingen die moesten worden genuanceerd of geüpdatet, dat creëert alleen maar onzekerheid'.

Farmaceut weigert apparatuur te leveren voor coronatesten

Ook wonden veel Kamerleden zich op over een verhaal van onderzoeksplatform Follow The Money over farmaceut Roche, het bedrijf dat de meeste apparatuur levert in Nederland die nodig is om coronatests uit te voeren. Het bedrijf kan niet voldoende leveren in de hele wereld, maar weigert tegelijkertijd het recept vrij te geven voor een vloeistof die nodig is voor de tests, aldus FTM.

Als Roche niet kan leveren, dan moet het Zwitserse bedrijf maar over de brug komen met de formules, luidde het bij zowel coalitie- als oppositiepartijen. 'Ik wil dat het kabinet toezegt alles in te zetten, waaronder dwang, om maximaal te testen', zei PvdA-voorman Lodewijk Asscher.

Een Kamerbode maakt het spreekgestoelte schoon in Vak K tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Een Kamerbode maakt het spreekgestoelte schoon in Vak K tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. ( ANP)

Gerelateerde artikelen