Politiek7 apr '20 12:52Aangepast op 7 apr '20 16:24

Hoekstra optimistisch over EU-deal

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Unie doet terecht een beroep op de Nederlandse solidariteit. Dat zei minister Wopke Hoekstra van Financiën vanmorgen in de Tweede Kamer. De Kamer debatteert over noodsteun in de coronacrisis, onder meer aan de zuidelijke landen Italië en Spanje.

Luister ook | Optreden Hoekstra bij EC was ronduit dramatisch

Hoekstra's toon is inderdaad veranderd, viel ook politiek verslaggever Sophie van Leeuwen op. De minister hamert nu op de gezamenlijke noodzaak om de crisis te bestrijden. De druk neemt toe: vanmiddag is de videoconferentie met de Europese collega's en Hoekstra staat steeds meer alleen na alle verwijten dat wij de Italianen zouden laten stikken.

Noodfonds ESM

Er liggen veel steunmogelijkheden op tafel. Hoekstra blijft fel tegen de eurobonds, de gezamenlijke staatsobligatie, en daarin vindt hij nog steeds het grootste deel van de Tweede Kamer achter zich. Het plan voor het noodfonds ESM, leningen tot 410 miljard euro onder bepaalde voorwaarden, vindt meer gehoor. Maar ook hier wil Hoekstra niet zomaar mee akkoord gaan, omdat alle scenario's uitgaan van een recessie.

Duitsland

Tot nu toe had Hoekstra een trouwe bondgenoot in Duitsland, maar dat land zwakt z'n eisen van keiharde hervormingen af en staat open om te praten over het noodfonds ESM tijdens de videoconferentie, denkt Van Leeuwen. En nu de Britten weg zijn, heeft Nederland nog minder te vertellen. Kortom: we zullen moeten toegeven.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Image
( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen