Politiek8 apr '20 16:36Aangepast op 8 apr '20 18:34

Kamer steunt corona-app

Auteur: BNR Webredactie

Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van de app die iedereen op zijn smartphone zou moeten installeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Er zijn wel bedenkingen, maar geen enkele fractie spreekt zich uit tégen die app, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Het idee van de app werd gisteren gelanceerd door minister Hugo de Jonge op een persconferentie. De meeste Kamerleden benadrukken dat de app wel vrijwillig moet zijn.

Lees ook | Autoriteit Persoonsgegevens: 'Zonder waarborg privacy geen mobiele corona-apps'

Volgens Boven hangt er blijkbaar een sfeer in de politiek dat het een tijd is voor ongebruikelijke maatregelen. Of, zoals iemand zei in het debat: 'Als zo'n app ertoe leidt dat we meer bewegingsvrijheid hebben, dan is dat toch een goeie manier om het land minder op slot te zetten'.

Privacy

Privacy-experts, onder wie Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens, zien wel de problemen voor de privacy, maar als het lukt om een app te bouwen waar de data op de telefoon blijven en niet worden gedeeld met de overheid, dan zou dat moeten kunnen, zeggen ze. Klaas Dijkhoff van de VVD gaat nog verder. Volgens hem zou de privacywetgeving moeten kunnen worden aangepast, als dat nodig is.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

(ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen