Politiek7 apr '20 18:02

Parlement wil niet op de handen zitten

Auteur: BNR Webredactie

Van links tot rechts is er ontevredenheid in de Tweede Kamer over hoe het er nu aan toe gaat in het parlement, tijdens deze coronacrisis. Dat merkt onze politieke redactie, al rondbellend langs de fracties. Er is nu één plenair debat over de corona-uitbraak per week, en dat vinden ze te weinig.

Aan de ene kant snapt iedereen dat je niet van heel Nederland kunt vragen om thuis te werken om dan in Den Haag wel met z'n allen boven op elkaar te gaan zitten, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Aan de andere kant kun je zeggen dat Kamerleden geen gewone werknemers zijn.

Schriftelijke debatten

De debatten die niet kunnen wachten, worden schriftelijk gedaan. Maar veel Kamerleden klagen erover dat dat geen politiek is. Deze week zijn de procedurevergaderingen van alle commissies - Sociale Zaken, Financiën, Volksgezondheid, Landbouw - waar ze gaan kijken naar de lijst met wetten die het kabinet nog vóór de zomer behandeld wil zien. Dat zijn de enige vergaderingen die deze week plaatsvinden via een videoscherm. Probleem is dat pers en publiek die debatten niet kunnen volgen.

Plenaire zaal

Veel parlementariërs vinden dat je, als je met commissies samenkomt in kleinere ruimten, dan ook wel - met gepaste afstand uiteraard - vaker bij elkaar kunt komen in de plenaire zaal. Ze vinden dat er anders te veel problemen en vragen, ook over corona, blijven liggen.

Gerelateerde artikelen