Politiek26 apr '20 13:30Aangepast op 26 apr '20 14:27

Hoofdbestuur 50Plus geeft er de brui aan

Auteur: BNR Webredactie

Geert Dales stapt op als partijvoorzitter van 50Plus. Ook de rest van het driekoppige hoofdbestuur van de ouderenpartij stopt ermee. Dat heeft Dales gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. De partij wordt al jaren geplaagd door ruzies, vooral over de verdeling van baantjes.

Eerder hadden vrijwel alle landelijke volksvertegenwoordigers van 50Plus het vertrouwen in Dales opgezegd. Alleen politiek leider Henk Krol steunde hem nog, de rest van de Tweede Kamerfractie en de voltallige senaatsfractie wilden niet meer met hem verder. Toch vertrekt Dales naar eigen zeggen vooral om persoonlijke redenen. Vier jaar geleden, nadat hij een zware depressie te boven was gekomen, beloofde hij zijn echtgenoot 'altijd het zonnetje in huis' te zullen zijn.

Geruzie

Al het geruzie binnen 50Plus, waar Dales sinds 2018 voorzitter was, maakt dat volgens hem onmogelijk. De andere twee bestuursleden, Robert Gielisse en Bert Kannegieter, houden het eveneens voor gezien. 'Wij hebben gezegd: samen uit, samen thuis. Dus het hele bestuur treedt af', zegt Dales. Partijleider Krol zegt vlak voor de uitzending door Dales op de hoogte te zijn gebracht. "Ik wil hier goed over kunnen nadenken', twittert hij.

Beluister ook | Parlementariërs 50Plus laten voorzitter Dales vallen

'Wij hebben deze stap moeten zetten omdat in de afgelopen anderhalve maand een aantal samenwerkingsrelaties door allerlei oorzaken niet meer levensvatbaar zijn en wij onze normale taken niet meer kunnen uitvoeren", meldt het partijbestuur in een verklaring. Om een nieuw bestuur te kiezen moet zo snel mogelijk een elektronische ledenvergadering worden belegd. Een fysieke bijeenkomst is wegens de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus niet toegestaan.

Toen alles nog koek en ei was
Toen alles nog koek en ei was (ANP / Remko de Waal)

Gerelateerde artikelen