Politiek30 apr '20 16:43

CDA gaat coalitie aan met FvD in Brabant

Auteur: BNR Webredactie

Er was een ledenraadpleging voor nodig, maar de kogel is dan toch door de kerk: het CDA gaat bijna zeker een coalitie vormen met Forum voor Democratie in Brabant. Er was veel weerstand binnen het CDA om in zee te gaan met de partij van Thierry Baudet. Maar dat regeren moet dan wel onder 'stevige randvoorwaarden', zo adviseert het provinciaal bestuur.

Thierry Baudet (FvD)
Thierry Baudet (FvD) ( ANP Bart Maat)

Luister ook | Wopke Hoekstra: coalitiegenoot moet rechtsstaat onderschrijven

Precies wat het CDA níet wilde

'Men houdt duidelijk meer dan anderhalve meter afstand van elkaar', schertst CDA-watcher Pieter Gerrit Kroeger, ook bekend van de podcast Betrouwbare Bronnen, 'Het landelijk bestuur van het CDA zei altijd dat dit een Brabantse zaak was, en dat is het nu ook. Zo'n partijbestuur kan niet roepen dat ze het niets vinden en Thierry Baudet maakt er een landelijke kwestie van. Precies wat het CDA niet wilde, ze zijn er met open ogen ingelopen'.

Luister ook | Meerderheid Brabantse CDA-leden wil samenwerken met FvD

'Je weet dat dit fout gaat'

Kroeger zegt dat het CDA in Brabant elke drie maanden met de achterban gaat vergaderen, hij noemt dat 'een motie van wantrouwen ten aanzien van de coalitiepartner'. 'Het CDA Brabant doet dit zichzelf aan - een permanent proces van ondermijning. Je weet gewoon dat dit fout gaat, dat doe je toch niet in een periode waar je nu doorheen gaat?', zegt Kroeger.

Luister ook | Thierry Baudet: Coalitie is mooi begin

Gerelateerde artikelen