Politiek7 mei '20 19:48

OVV gaat crisisaanpak onderzoeken

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gevraagd om te onderzoeken hoe de overheid en andere betrokken partijen de crisis hebben aangepakt.

Dat is opvallend omdat de OVV vaak pas een onderzoek start als er iets fout is gegaan. Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit, ziet het vooral als een slimme politieke zet om in ieder geval de eerste tijd geen discussie te hebben over een parlementair onderzoek naar het optreden van de regering.

Negatieve effecten

Helsloot is blij dat de OVV niet allen naar de beheersing van het virus gaat kijken, maar ook of er voldoende aandacht is geweest voor de negatieve effecten van de keuzes, zoals hoe het gegaan is met de andere zorg.

Eerste fase apart

De vraag is natuurlijk wanneer de OVV kan beginnen met het onderzoek, aangezien we nog middenin de crisis zitten. Volgens Helsloot zou je alvast kunnen kijken naar de eerste fase, de wat hardere lockdown, die we nu afgesloten hebben. Hij zou dan liever hebben dat dat onderzoek door een andere instantie werd gedaan, zodat er heel snel lessen uit kunnen worden getrokken, mocht het virus in het najaar opnieuw toeslaan.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Gerelateerde artikelen