Politiek20 mei '20 16:50

Economie verandert, dus steun ook

Auteur: BNR Webredactie

Het tweede corona-steunpakket voor het bedrijfsleven ziet er anders uit dan het eerste. Dat bleek bij de presentatie door de ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra.

Lees ook | Een gerichter pakket, striktere voorwaarden

Wiebes waarschuwt voor een andere economie en dus ligt er ook een ander pakket dan dat van de afgelopen maanden, vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Bij het eerste pakket werd nog uitgegaan van een korte, V-vormige recessie. Dat idee is intussen achterhaald.

Bedrijven

Koolmees voegde daaraan toe dat we ons moeten voorbereiden op een soort marathon, omdat de crisis langer duurt dan we hadden gehoopt. Omdat het niet meer als vroeger wordt, is er in dit tweede steunpakket heel veel aandacht voor de bedrijven.

Ontslagboete

Het kabinet zegt dat bedrijven ook rekening moeten met de langere termijn. Als de economie blijvend verandert, moeten bedrijven de ruimte krijgen voor oplossingen. En dus vervalt de ontslagboete, omdat het makkelijker moet zijn om van je personeel af te komen. Koolmees hoopt op steun hiervoor uit de Tweede Kamer. Hij heeft ook 50 miljard euro klaargelegd voor omscholing. Over hoe groot de rol van de sociale partners wordt bij ontslagen, wordt nog onderhandeld.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

De minister Koolmees, Hoekstra en Wiebes bij de presentatie van het tweede steunpakket.
De minister Koolmees, Hoekstra en Wiebes bij de presentatie van het tweede steunpakket. ( ANP)

Gerelateerde artikelen