Politiek2 jun '20 16:40Aangepast op 2 jun '20 18:34

Grapperhaus blijft Halsema nog steunen

Auteur: BNR Webredactie

Minister Grapperhaus van Justitie heeft er begrip voor dat burgemeester Halsema gisteren niet heeft ingegrepen bij de antiracisme-demonstratie op de Dam. Dat zei hij in de Tweede Kamer.

Lees ook | Demonstratie Amsterdam 'buiten de perken'

Grapperhaus is kritisch over het feit dat de demonstratie qua aantal deelnemers zo uit de klauwen liep, maar hij snapt dat Halsema de ME niet wilde inzetten, zeker gezien de aard van de demonstratie. Het zou neerkomen op het met politiegeweld bestrijden van een demonstratie tegen politiegeweld.

Ontslag

Veel partijen in de Tweede Kamer zijn woedend, ook over het feit dat het erop lijkt dat Halsema met een dubbele pet op de Dam stond. Ze droeg een demonstratiebutton, waardoor ze dus eigenlijk tegelijk gezagsdrager en deelnemer aan de demonstratie was. Ook Halsema's eigen partij, GroenLinks, was niet blij met haar optreden, zei partijleider Jesse Klaver tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

De PVV vraagt om een onmiddellijk ontslag van de Amsterdamse burgemeester. Dat gaat Grapperhaus niet doen, omdat de gemeenteraad gaat over het ontslag of aanblijven van een burgemeester.

Advies RIVM

Veel Kamerleden vragen om landelijke regels voor demonstraties, maar ook daarvoor wijst Grapperhaus op de verantwoordelijkheid van lokale overheden. Hij zal de zaak wel met Amsterdam evalueren. En hij en minister De Jonge hebben het RIVM gevraagd hoe groot het risico op het verspreiden van het coronavirus was tijdens de demonstratie. Dat adviseert de betogers om de komende twee weken extra bedacht te zijn op gezondheidsklachten.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem en ex-voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, verbaast zich vooral over de schijnbaar slechte voorbereiding vanuit het Amsterdamse bestuur. Er hadden dranghekken klaar kunnen staan en Halsema had de demonstranten ook toe kunnen spreken en ze kunnen vragen naar huis te gaan, zegt Schneiders.

(ANP SEM VAN DER WAL)

Vervang met tekst


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen