Politiek6 jun '20 15:57

Öztürk stopt ook per direct als partijvoorzitter DENK

Auteur: BNR Webredactie

Partijvoorzitter Selçuk Öztürk van DENK legt per direct zijn functie neer. Hij vindt het naar eigen zeggen tijd dat een 'nieuwe lichting' het roer overneemt. 'Het is goed dat er een nieuw bestuur, een frisse wind komt' zei hij bij de algemene ledenvergadering van de partij.

Öztürks vertrek komt niet als een verrassing. Hij kondigde eerder al aan dat hij bezig is aan zijn laatste periode als Tweede Kamerlid. De laatste tijd was het erg onrustig rond DENK, mede door een harde aanvaring tussen Özturk en zijn fractiegenoten Tunahan Kuzu en Farid Azarkan. De scheidend voorzitter erkende in zijn toespraak dat er de laatste tijd dingen zijn gebeurd waar het partijbestuur 'niet trots' op is. 'Veel leden voelden zich terecht in de steek gelaten.'

Beluister ook | Belangrijkste les moord o Van Gogh: openlijk beledigen is een vorm van debat

Öztürk bood daarvoor excuses aan. 'Dit mag nooit meer gebeuren.' Niet alleen het interne gedoe heeft meegespeeld bij het besluit van Öztürk om te stoppen, maar ook de coronacrisis. De lange werkdagen en de verre treinreis die hij als Kamerlid steeds moet maken vanuit Roermond, 'met een mondkapje op', breken hem op. Hij wil naar eigen zeggen meer tijd overhouden voor zijn gezin.

Beluister ook | Column Jaap Jansen | Verraders

Politiek leider Farid Azarkan spreekt van 'een moedig en geen makkelijk besluit', en dankte Öztürk voor wat hij voor DENK heeft betekend. 'Er staat inmiddels een fantastische partij, wat een prestatie van formaat is.' Öztürk richtte DENK in 2015 op samen met Kuzu, nadat beide Kamerleden door de PvdA uit de fractie waren gezet. De partij behaalde bij de verkiezingen van 2017 drie Kamerzetels, en deed ook haar intrede in de gemeentelijke en provinciale politiek.

Beluister ook | DENK zet Azarkan per direct uit partij

Selcuk Ozturk en Farid Azarkan (DENK)
Selcuk Ozturk en Farid Azarkan (DENK) ( ANP / Bart Maat )

Gerelateerde artikelen