Politiek6 jun '20 13:43Aangepast op 6 jun '20 15:12

Betogers willen opnieuw de straat op in Amsterdam

Auteur: BNR Webredactie

Betogers willen opnieuw de straat opgaan in Amsterdam om te demonstreren tegen racisme, zo meldt de organisatie Black Lives Matter zaterdag op Facebook.

De demonstranten willen dit laten plaatsvinden op woensdag 10 juni op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost. Afgelopen maandag leidde een demonstratie op de Dam in de hoofdstad tot felle kritiek op de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De demonstratie was veel drukker dan verwacht, waardoor de 1,5 meter afstand niet in acht kon worden genomen. Halsema vreesde dat het opbreken van de demonstratie zou leiden tot onrust en mogelijk rellen.

Beluister ook | Coronadebat overvleugeld door app-ruzie Halsema-Grapperhaus

Deze week zijn meerdere demonstraties in het land geweest tegen racisme. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die overleed toen een witte agent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat. Een demonstratie in Rotterdam werd afgelopen woensdag afgebroken door burgemeester Ahmed Aboutaleb omdat het te druk was. Demonstraties in andere steden, waaronder Nijmegen en Utrecht, verliepen rustig.

Beluister ook | Column Jaap Jansen | 17 miljoen burgemeesters

Demonstranten voeren actie op het Jaarbeursplein
Demonstranten voeren actie op het Jaarbeursplein (ANP Jeroen Jumelet )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen